Промени в схемата 60/40 и допълнителни антикризисни мерки в дневния ред на тристранката

21.05.2020 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда промени в схемата 60 на 40, както и предложения за допълнителни мерки за преодоляване на последиците от кризата в икономиката заради Covid-19
Промени в схемата 60/40 и допълнителни антикризисни мерки в дневния ред на тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда промени в схемата 60 на 40, както и предложения за допълнителни мерки за преодоляване на последиците от кризата в икономиката заради Covid-19.

Едно от тях е схемата да бъде трансформирана в 80 на 20 за туризма и транспорта. Социалните партньори провеждат онлайн заседание.

Сред промените, които ще се обсъждат днес е - периодът, за който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта на работещите след отмяната на извънредното положение и обявяването на извънредната епидемична обстановка в страната, да се удължи до 30 юни 2020 година.

Прецизират се и текстовете по отношение на изплащаните трудови възнаграждения, като се регламентира, че работодателите, получили компенсации, изплащат на лицата трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 година.

На заседанието ще бъдат обсъдени и предложенията на КНСБ схемата 60 на 40 да важи и за селското стопанство, да има директно финансиране на работодатели от хотелиерския и туроператорския бизнес, средни и големи фирми с финансови затруднения на база документално доказани щети и платените данъци към държавата, както и актуализиране на позицията на България по отношение на целите на така наречената "зелена сделка" и системата за търговия с емисии.

В 11-ия пореден списък с одобрените работодатели по схемата за подпомагане 60 на 40, публикуван на сайта на Националния осигурителен институт, са общо 1020 дружества от различни сфери на дейност. Футболни и спортни клубове, както и Рилският манастир и Малък градски театър "Зад канала", са сред получателите на държавна помощ за запазване на заетостта.

До момента са преведени компенсации за общо 38 милиона лева за 6500 компании. Целта е да бъде запазена заетостта на близо 100 хиляди души. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 21.05   1725 г. – Руската императрица Екатерина I учредява ордена "Александър Невски". 1840 г. – Нова Зеландия е обявена за колония на Великобритания. 1865...