Режат с 5 на сто субсидиите на земеделците при изкуствено торене

25.05.2023 | 11:00
по статията работи: econ.bg
При контрола на почвената ерозия фермерите са длъжни да имат планове за избраните дейности, които ще извършват агротехническите мероприятия, плюс номерата на парцелите
Режат с 5 на сто субсидиите на земеделците при изкуствено торене
Снимка: под лиценза на creative commons

Според методиката за спазване на агроекологичните изисквания, определени в наредба 7 от 2015 г., ако земеделските производители не спазват 30 изисквания, свързани с добрите земеделски практики, очакваните субсидии ще бъдат орязвани с различен размер – от 5 до 100 процента. Това гласи методиката по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г., която ще продължи да се прилага и в новия програмен период. Предложенията за промени по тази методика бяха приемани до 28 март тази година и вероятно ще бъдат включени в наръчника за кандидатстване, който все още не е готов.

Ако не спазвате базовите изисквания за минималните за торене и използване на препаратите за растителна защита, със сигурност плащанията ви ще бъдат изцяло орязвани, гласи методиката. Сто процента орязване на субсидиите има и ако стопаните разорават постоянно затревените площи (ливади, мери и др.). Ако се докаже подобно заораване, стопаните са длъжни да затревят мястото най-късно до последната дата на кандидатстване през следващата година!

При контрола на почвената ерозия фермерите са длъжни да имат планове за избраните дейности, които ще извършват агротехническите мероприятия, плюс номерата на парцелите. Подобни планове се правят и за оттокоотвеждащите бразди, напречно на склона, извършвани при тези заявени дейности. За буферните ивици също ще сте длъжни да изработвате подобни планове заедно с номерата на парцелите. В случай, че не разполагат с планове за по-горе посочените дейности, исканата от фермерите субсидия няма да се изплаща (100% орязване).

Санкцията е 100% и ако заявите, че ще отглеждате застрашени от изчезване сортове, но вместо тях сеете конвенционални култури.

При направлението „Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност”, ако използвате минерални торове, което е забранено, субсидията ви ще бъде намалена с 5%. Също с пет процента е орязването и ако върху тези площи правите отвоводнителни системи, което е забранено. Не трябва да сушите и изнасяте от ливадите окосената трева, защото пак ще ви глобят с 5% от субисдията. Десет процента пък се намалява плащането за ливадите и пасищата, ако косите тревата извън периодите 15 юни – 15 юли и 30 юни – 15 август. С 10% е орязването и ако не косите от центъра към периферията или, ако не ползвате коса или пък косачки за бавно косене!

От 5 до 12 % се намалява плащането при отглеждане на животни върху тези ливади, като не спазвате изискването техният брой да бъде от 0,3 до 1 животинска единица на 10 декара.

Оцени статията:
3.83/17
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 31.05   193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net