Сметната палата установи липса на кадри и ниско заплащане в инспекцията по труда

22.06.2017 | 13:50
по статията работи: econ.bg
В инспекцията по труда работят общо 495 души, които отговарят за 300 хил. обекта
Сметната палата установи липса на кадри и ниско заплащане в инспекцията по труда
Снимка: БГНЕС

Одит на Сметната палата за контрола върху осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд установи липса на кадри и ниско заплащане в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Изследването е за периода от началото на 2013 г. до края на 2015 г.

Резултатите от одита показват, че броят на загиналите при трудови злополуки продължава да е голям. Има и риск за контрола за безопасност заради текучество на инспектори в инспекцията по труда.

Установено е, че за последните осем години правомощията на агенцията непрекъснато се разширяват, а числеността на персонала се запазва. Средната брутна работна заплата за 2013 г. е 9 488 лв., за 2014 г. – 9 794 лв., а за 2015 г. – 9 356 лв. Текучеството на кадри пък се е увеличило почти наполовина за същия период. В инспекцията по труда работят общо 495 души, които отговарят за 300 хил. обекта.

"Непрекъснатият процес на наемане на нови служители, които не са обучени и нямат опит, създава риск за постигане на заложените цели и води до намаляване на ефикасността от дейността, тъй като нарастват разходите на средства и време за обучението им", пише в одита на Сметната палата.

Въпреки това се отбелязва добрата работа на инспекцията по труда. Оказваният от нея контрол давал "положителен ефект върху дейността на предприятията и подобряване условията на труд на работещите, с което доказва своята ефективност".

По данни на агенцията над 40 на сто от всички регистрирани нарушения по спазване на трудовото законодателство са в сферата на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд за работещите. При 571 проверки през 2014 г. в 510-те предприятия с рискови производства и дейности, подлежащи на контрол, са констатирани 3230 нарушения, от които 2697 са точно по този показател.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 27.01   98 г. – След смъртта на император Нерва Траян става император на Римската империя. 1299 г. – Създадена е Османската държава, впоследствие превърнала се в...