Софиянци взимат най-големи пенсии в страната

23.09.2022 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Столичните пенсионери получават средно с над 200 лв. на месец повече от жителите на Кърджали. Но разликата в стандарта на живот не е толкова голяма
Софиянци взимат най-големи пенсии в страната
Снимка: под лиценза на creative commons

Софиянци взимат най-големи пенсии. В столицата средният размер на пенсиите за първата половина на годината е 658,73 лв. показват данните на Националния осигурителен институт към края на юни. В същото време средният размер на пенсиите в цялата страна е 549 лв., или с близо 110 лв. по-малко.

В данните на НОИ не са включени ковид добавките от 60 лв., давани до юни. Заедно с тях средният размер на пенсиите за столичани е бил по-голям от минималната заплата за страната, която е 710 лв. И то при положение, че върху минималната заплата работниците плащат данъци и осигуровки и нетно получават по-малка сума. А от 1 юли имаше увеличение на общата сума на пенсии и добавки с около 8-9%. Оказва се, че хиляди работещи българи имат по-малки доходи от столичните пенсионери.

По-високите пенсии в столицата се дължат на това, че заплатите в София са най-големи, а съответно и плащаните осигуровки. В столицата са централите на всички банки, работят много софтуерни компании, съсредоточена е и голяма част от държавната администрация. В София има и много бивши военни, които получават високи пенсии.

Освен в София, само в Бургас средният размер на пенсиите е по-голям от 600 лв., показват данните на НОИ. В Бургас получават средно по 602,98 лв. на месец. Там работят предприятия и пристанища, които дават високи заплати на служителите си, а в резултат и пенсиите са по-големи. Сезонните работници в туристическия сектор в Бургас взимат по-малки заплати. Но често тези хора са от други краища на страната и при пенсиониране не живеят в Бургас.

На трето място в класацията по най-високи пенсии е Перник с 596,43 лв. на месец, показват данните на НОИ до края на юни. След увеличението от 1 юли със сигурност и Перник е влязъл в районите с пенсии над 600 лв. Причината за изплащаните високи суми на пенсионерите в Перник е, че много от тях са работили в София и са получавали високи заплати.

Топ пет се допълва от Варна и Стара Загора, където средните пенсии са много близки - съответно 578,70 лв. и 577,29 лв. И в двете области има добре развито производство, което е решаващо и за размера на пенсиите.

Най-малки са пенсиите в Кърджали - средно по 455 лв. на месец. Причината за това е, че там много хора работят в земеделието и са самоосигуряващи се, а в резултат на това плащат и малки осигуровки. На второ място по ниски пенсии след Кърджали е Разград, където взимат средно по 462,63 лв. В цели осем области на страната средните пенсии са под 500 лв. на месец, показват данните на НОИ.

Разликата между районите с най-високи и най-ниски пенсии е огромна. Столичните пенсионери получават средно с над 200 лв. на месец повече от жителите на Кърджали, или с близо 45% повече. В Кърджали обаче пенсионерите имат по-малко разходи, защото например най-често се отопляват на дърва, докато столичани са на парно. Много хора в района на Кърджали подпомагат семейния си бюджет и като сами отглеждат земеделска продукция и животни в двора си. Затова разликата в стандарта на живот е по-малка, отколкото е разликата в размера на пенсиите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net