Средният размер на новоотпуснатите бързи заеми достигна 1 200 лв.

19.08.2024 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Българите търсят небанково кредитиране, защото го получават бързо. 83 на сто от потребителите на тази услуга я използват именно заради бързината. За 49 на сто водещият фактор е удобството
Средният размер на новоотпуснатите бързи заеми достигна 1 200 лв.
Снимка: под лиценза на creative commons

Средният размер на отпуснатите бързи кредити се повиши през последните няколко години, най-вече поради високата инфлация, като достигна 1200 лв., каза в интервю за БТА председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) Николай Цветанов. Той изтъкна, че пазарът на небанковите кредити до този момент не отчита растеж в броя кредити.

По думите му най-обичайната причина за теглене на бърз кредит е покупката на техника, като това е случаят на 38 на сто от потребителите. На бързи кредити за ремонтна дейност разчитат 36 процента от потребителите. Според проучване на агенция "Тренд" по поръчка на АОНК потребителят на бързи кредити за покупка на техника най-често отговаря на следния профил: мъж на възраст между 30 и 50 години, с висше образование, живеещ в областен град. Кредити за ремонти се вземат поравно от мъжете и жените със средно образование, живеещи в столицата и в селата. Малко над една четвърт от потребителите на този тип услуги (27 на сто) ги използват за покриване на битови нужди.

Това е най-честата причина за кредит сред етническата група на ромите.

Сред групата на най-младите до 30-годишна възраст най-честата причина за теглене на кредит е заплащането на почивка или пътуване. 13 на сто от потребителите на бърз кредит го вземат, за да финансират друг заем. Същият процент вземат бързи кредити за финансиране на семейни празници - сватби, балове, кръщенета, каза експертът.

По думите му българите търсят небанково кредитиране, защото го получават бързо. 83 на сто от потребителите на тази услуга я използват именно заради бързината. За 49 на сто водещият фактор е удобството.

Според него пазарът на небанковите кредити до този момент не отчита растеж в броя кредити, а по-скоро размерът на исканите заемни суми се покачва, което е логично при условията на инфлация и повишената цената на живота.

Лихвата при потребителското кредитиране е законово регулирана и ограничена от Закона за потребителския кредит. Покачване на лихвата над определения праг е незаконосъобразно и отговорните компании, регистрирани да извършват тази дейност, се движат стриктно в допустимите граници, твърди Цветанов.

Оказва се, че социалните мрежи са изключително опасно място за търсене на потребителско финансиране. Често потребители се свързват с кредитори, за които няма данни за регистрация в БНБ, няма линк към сайт или пък изобщо нямат официален сайт, който съдържа изискуемите данни и информация за кредитора. Не се предоставя и задължителната преддоговорна информация, която е и най-ценна за потребителя и му позволява вземането на информирано решение.

Обикновено измамниците използват сайтове за малки обяви (онлайн пазари) с цел кражба на лични данни или финансова злоупотреба. Почти винаги типологията на тази измама е в искане да се плати авансово някаква такса от клиента на каса на платежна институция. Това не е практика и потребителите трябва да не заплащат предварителни такси, каза още председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране

Той посъветва потребителите да проверяват всяка съмнителна информация. Например предлагани услуги от името на някоя компания да верифицират през сайта на тази компания, да проверяват нови компании за удостоверение за вписване в изискуемия регистър на БНБ. Законът съдържа цял списък от изисквания за сайтовете на компаниите. Също така следва да се избягват обяви, които изискват предварително заплащане на такси за отпускане на кредит. Особено съмнителни са и гръмки обещания от типа "Отпускане на пари с лошо ЦКР и без проверки!".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 04.09   476 г. – Одоакър детронира последния римски император Ромул Августул. 1207 г. – Българи убиват солунския крал Бонифаций Монфератски от засада и изпращат...