Статистиката отчита спад в промишленото производство, строителството и търговията през май

09.07.2020 | 14:20
по статията работи: econ.bg
През май 2020 г. понижение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 5.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7%
Статистиката отчита спад в промишленото производство, строителството и търговията през май
Снимка: Пресцентър на ИАНМСП

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през май 2020 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство намалява с 0.1% в сравнение с април 2020 година. През май 2020 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран спад от 16.1% спрямо съответния месец на 2019 година.

Промишлено производство

През май 2020 г. понижение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 5.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7%, а увеличение - в преработващата промишленост - с 1.1%. 

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 52.2%, производството на облекло - с 18.9%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 18.7%, производството на мебели - с 14.1%. Съществено намаление е регистрирано при: производството на тютюневи изделия - с 18.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16.1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 6.4%.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 16.9%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15.5%, и в добивната промишленост - с 8.2%.  По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 60.6%, производството на тютюневи изделия - с 46.2%, производството, некласифицирано другаде - с 44.4%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 39.3%. Най-голямо увеличение е отчетено при: производството на основни метали - с 16.2%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 5.1%.

Търговията на дребно

По предварителни сезонно изгладени  данни през май 2020 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени запазва нивото от предходния месец. През май 2020 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 20.4% в сравнение със същия месец на предходната година.

През май 2020 г. е регистрирано намаление на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 11.4%. Увеличение спрямо април се наблюдава при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.5%, и при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 2.7%. 

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали най-съществен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 75.5%, и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 12.7%. Понижение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 5.9%.

През май 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. се наблюдава спад на оборота при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 33.9%), търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 18.0%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (със 17.4%). 

По-значителен спад в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 53.2%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 24.9%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 16.5%. Увеличение е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 15.0%.

Строителната продукция

По предварителни данни през май 2020 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни е с 0.3% над равнището от предходния месец, Календарно изгладените данни показват намаление от 14.1% на строителната продукция през май 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 година. 

През май 2020 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство се увеличава с 0.4%, а от сградното строителство - с 0.2%.

На годишна база е регистриран спад на календарно изгладения индекс през май 2020 г. както при сградното строителство - с 16.6%, така и при гражданското/инженерното строителство - с 10.5%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.02   138 г. – Императорът на Римската империя Адриан осиновява Антонин Пий, обявявайки го за престолонаследник. 1204 г. – Папа Инокентий III изпраща в България...