Столична община свива бюджета си за втори път тази година

20.10.2020 | 14:40
по статията работи: econ.bg
С 20.3 млн. лева да се свие годишният бюджет на София предлага зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Докладът ще се обсъди на предстоящата сесия на Столичния общински съвет в четвъртък
Столична община свива бюджета си за втори път тази година
Снимка: Столичен общински съвет

С 20.3 млн. лева да се свие годишният бюджет на София предлага зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Докладът ще се обсъди на предстоящата сесия на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък. Това ще е втората актуализация за тази година - първата беше на 30 април и свиването на общинския бюджет беше с 23 млн. лева. Първоначалният годишен бюджет на Столичната община за 2020 г. беше 1.703 млрд.лева.

"Необходимостта от актуализация на юджета за 2020 г. произтича от очертаващата се невъзможност да бъдат постигнати заложените цели", мотивира се Барбалов.

До 31 август приходите са общо със 17.7 млн. лева по-малко, като при собствените приходи общината изостава с 20.4 млн. лева спрямо същия период на 2019 г.

При данъка върху недвижимите имоти Столичната община беше заложила приходи от 111,5 млн. лева, което е с 3 млн. лева повече от предходната година. До 31 август са събрани 162 хил. лева отгоре, но амбициозната цел на общината няма да бъде изпълнена. Затова общият приход се намалява с 800 хил. лева.

Данъкът въру превозните средства беше повишен от 1 януари и се очакваха с близо 23 млн. лева повече приходи. До края на август обаче постъпленията са само с 6,1 млн. лева повече.

Другият увеличен до максималния позволен размер данък - върху придобиването на имущество по възмезден начин, трябваше да налее в общинската хазна 25 млн. лева повече спрямо 2019 г. До налагането на извънредното положение заради епидемията от коронавирус през март постъпленията са със 7 млн. лева повече, но последва спад на сделките с имоти и изоставане в приходите, което "трудно може да бъде компенсирано", посочва Барбалов.

Резкият спад на пътуванията сви приходите със 775 хил. лева от туристически данък. От патентен данък и данък върху таксиметровите превози се очакваха 7 млн. лева в общинската хазна, но изоставането е с близо 1 млн. лева.

Капиталовата програма на общината да се свие с 20.3 млн. лева, предлага Барбалов. Намалението е главно в средствата за строеж и ремонт на детски градини - 9.6 млн. лева.

4 млн. лева от тези пари се пренасочват към бедстващия градски транспорт. В същото време строителството на детски заведения ще се финансира от държавния бюджет. През юни и юли правителството отпусна целева субсидия от 65 млн. лева в това направление.

"Всички обекти остават за изпълнение в капиталовата програма на Столичната община за 2020 г.", обеща Барбалов.

С 1 млн. лева се свиват и парите за придобиване на земя от общината. Още 800 хил. лева се спестяват от планираните пари за придобиване и лицензи за програмни продукти. Тези пари в бюджета са били определени за дейност "Общинска администрация".

Спестяват се парите за доставка на 13 трамвайни мотриси, които са в размер на 1.55 млн. лева. Още 1 млн. лева се съкращават за рехабилитация и ремонт на метровлаковете.

Градският транспорт понася сериозни загуби от намаления брой пътуващи. До 30 юни те са 13.6 млн. лева заради свитата продажба на билети и карти. Само метрото е с 6 млн. лева назад за същия период.

Картите на преференциални цени за градския транспорт са намалели с близо 300 хил. броя, а дължимата сума за компенсирането им до реалната цена - с 8.1 млн. лева.

Приходите от платеното паркиране за второто тримесечие са с 2.2 млн. лева по-малко спрямо 2019 г. От слагането на скоби и принудително преместване за неправилно паркиране са получени с 622 хил. лева по-малко. По всички тези причини се предлага насочване на общински субсидии в размер на 19 млн. лева за текущата дейност в градския транспорт.

Докладът за втората актуализация на бюджета на София се разглежда в ресорните комисии и ще се внесе за обсъждане на сесията на Столичния общински бюджет на 22 октомври, четвъртък.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 02.04   1512 г. – Испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон достига източното американско крайбрежие и нарича полуострова Флорида. 1861 г. – Йосиф Соколски е...