С 22% са се увеличили необслужваните дългове на домакинствата

14.03.2017 | 12:55
по статията работи: econ.bg
Средният размер на необслужения индивидуален дълг на българина през миналата година е 912 лева, при 747 само година по-рано
С 22% са се увеличили необслужваните дългове на домакинствата
Снимка: под лиценза на creative commons

Необслужваните дългове на домакинствата са се увеличили с 22 процента през последната година, показват данните на Асоциацията на колекторските агенции. Бързите заеми остават основен източник на лоши задължения.

Средният размер на необслужения индивидуален дълг на българина през миналата година е 912 лева, при 747 само година по-рано. Двойно се е увеличила задлъжнялостта само през последните две години, сочат данни на Асоциацията на колекторските агенции. По-малко българи задлъжняват, но за все по-големи суми, а смелостта да теглим повече се обяснява с раздвижването на икономиката, но импулсивните покупки често крият риск, предупреждават експертите.

Данните показват още, че най-лошите платци са в Стара Загора, Благоевград и в София, а най-малко длъжници има във Враца. В бизнес средите компаниите от търговията, строителството и недвижимите имоти формират половината от всички задължения, а междуфирмената задлъжнялост нараства до 66 процента.

От друга страна обаче, все по-малко българи задлъжняват, но за все по-големи суми. Фактът се обяснява със стабилната икономическа среда и нарастването на потреблението, което тя поражда. Обяснява Райна Миткова – председател на асоциацията.

Колкото по-добре е икономиката и повече работа има и хората се чувстват по-спокойно, то толкова те са толкова по-склонни да теглят кредити и да потребяват.

Показател за този тласък на икономиката, който ни прави по-сигурни, е и фактът на изживяната вече тенденция - да теглим нови кредити за покриване на стари задължения, както и обстоятелството, че все по-често теглим кредити, не толкова за необходими, колкото за луксозни стоки, казва Александър Грилихес.

В момента най-много кредитиране се използва за мобилни телефони, лаптопи и други подобна луксозна черна техника. Това кредитиране е от по-здравословен тип.

А по отношение профила на длъжника, според проучването, той е по- често мъж, под 30 годишен, по-често и с висше образование. Други интересни факти около личността му разкрива Зорница Димитрова.

Луксозните стоки са присъщи за по-младите хора. за съжаление обаче тази тенденция се формира и от по-ниската финансова култура, която се разполага сред младите длъжници. Запазва се тенденцията хората, които задлъжняват да са на временно работно място или са на сезонна работа. Зодията, която най-често задлъжнява е близнаци, а тази, която е най-добър платец е рак.

И още любопитни факти, най-много длъжници живеят в Стара Загора, Благоевград и София, а най-малко – във Враца. Как от града с най-лошите, Враца се превръща в града с най-дисциплинираните платци, обяснява Александър Грилихес.

Кредиторите се отдръпнаха от Враца.

И по отношение на междуфирмената задлъжнялост – около половината от задълженията са в секторите търговия, строителство и недвижими имоти. А възложените да бъдат събрани дългове от колекторските фирми са нараснали с 66 процента.

По-интересното обаче тук е друго – изкупуването на корпоративни дългове, което нова за България. Първата такава сделка вече е налице. Милена Виденова говори за тази тенденция.

Обемите от една сделка – около сто милиона евро, ще надхвърли и покаже същата тенденция като при физическите лица, т.е. стъпката на нарастване на изкупуване на вземанията ще бъде значително по-висока. Това идва от стрес-тестовете на банките, регулатора и подготовката и готовността в момента на другите финансови институции на пазара да пуснат такива траншове обезпечени корпоративни портфейли в голямата си част на съдебно ниво.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...