Търговските банки у нас очакват активизиране при дългосрочните кредити за домакинствата

19.09.2023 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Засилване на конкуренцията се очаква единствено между самите търговски банки, докато оценката за конкуренцията на небанковите институции се понижава
Търговските банки у нас очакват активизиране при дългосрочните кредити за домакинствата
Снимка: под лиценза на creative commons

На фона на затегнатите регулации по отношение на макропруденциалната политика на БНБ и по-високите задъльжителни минимални резерви, търговските банки у нас продължават да очакват по-активно кредитиране за частния сектор през третото тримесечие на 2023 г. спрямо периода между юни и август. По-високи обеми новоотпуснати кредити ще има както към нефинансовите предприятия, така и към домакинствата. Това показва последното издание на тримесечния бюлетин на Министерството на финансите „Финансов сектор: оценки и очаквания”.

Кредитите за нефинансови предприятия ще имат по-голям принос за по-високия общ ръст на кредитирането. Очаква се ускоряване на нарастването на овърдрафта, който имаше основен принос за ръста на корпоративните кредити през миналата година, но се забави значително през първото полугодие на 2023 г.

Същевременно, оптимизмът по отношение на дългосрочните корпоративни кредити се повишава значително. Анкетираните експерти имаха негативни очаквания за тях в предходното издание на бюлетина, но прогнозират умерено увеличение през третото тримесечие. Подобно очакване е оправдано, след като второто тримесечие тези кредити имаха водеща роля за увеличението на вземанията от нефинансовите предприятия.

При домакинствата се очаква слабо активизиране при дългосрочните кредити, а основание за това е отчетеното (макар и слабо) ускорение на темпа на растеж на жилищните кредити през второто тримесечие.

Въпреки очакванията за покачване на лихвените проценти по депозитите през третото тримесечие на годината, обемите от новопривлечени депозити според анкетираните ще бъдат по-ниски, като това в по-голяма степен се отнася за тези от нефинансовите предприятия. Вероятно основание за това е фактът, че през второто тримесечие беше налице отрицателен нетен поток при тези депозити за пръв път през последните две години. Депозитите от домакинства ще продължат да нарастват умерено, като резултатът от мненията е близък до този от предходното издание.

Засилване на конкуренцията се очаква единствено между самите търговски банки, докато оценката за конкуренцията на небанковите институции се понижава.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 05.09   1698 г. – Като опит да внесе западна култура сред дворянството в Русия цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и...
Полезно от Мрежата
7sport.net