Фондът на фондовете обяви, че ще поеме гаранции и лихви по заеми за фирми

14.04.2020 | 11:50
по статията работи: econ.bg
Фондът на фондовете, който управлява средствата на Европейския съюз по различните оперативни програми в България, обяви, че ще подпомогне с гаранции по кредити и микрокредити през търговските банки бизнеса
Фондът на фондовете обяви, че ще поеме гаранции и лихви по заеми за фирми

Фондът на фондовете, който управлява средствата на Европейския съюз по различните оперативни програми в България, обяви, че ще подпомогне с гаранции по кредити и микрокредити през търговските банки бизнеса. Това обяви ръководството на фонда на пресконференция в Министерския съвет.

Кандидатстването ще се осъществява чрез представяне на бизнес план пред търговските банки. Разработени са три инструмента за финансова помощ. Процедурата се очаква да започне "до няколко седмици" като се обмисля някои от кредитите да бъдат без лихва. "Най-вероятно ще предложим на банките така наречената лихвена субсидия", обяви Александър Георгиев, изп. директор на фонда. Обясни, че това означава фондът да поеме пазарната лихва по даден кредит, който също ще бъде освободен и от такси при отпускането му от конкретната банка. Подчерта, че все пак това е въпрос на уточнения, тъй като представлява промяна спрямо първоначалните изисквания на Брюксел и трябва да се съгласува с Европейската комисия.

Фондът ще предложи три инструмента. Чрез "Портфейлна гаранция", който е комбинация от публичен и частен ресурс, до който ще се облекчи кандидатстването за кредитиране. Инструментът предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лв. кредити.

Предвижда се тези заеми до 10 г. основно за оборотни средства. Обмисля се компаниите, които запазят своите служители, да се възползват от безлихвен кредит за периода на кризата. Има опция за гратисен период за изплащане на главницата или лихвите. Всичко това обаче още не е договорено с банките, се разбра от ръководството на фонда.

Георгиев посочи, че портфейлната гаранция е основен инструмент за антикризисна гаранция. По думите му, това е най-подходящият отговор на ситуацията, така че да се облекчи финансовият товар върху компаниите и в същото време банковата система да има повече увереност в подпомагането на бизнеса.

Вторият инструмент е за малкия бизнес. Той вече съществува в портфолиото на фонда и е насочен към малкия бизнес с кратка или никаква история и към самонаетите.

Целта е да се запази заетостта при микро предприятията. Инструментът към момента има на разположение 24 млн. лв. с възможност за увеличаване, ако средствата бъдат изразходвани. Инструментът е насочен към хора, които нямат възможност за банково кредитиране, защото са рискови, нямат оборотен капитал или финансови гаранции. На тях ще бъдат отпускани безлихвени кредити до 50 хил. лв., за които ще има облекчена процедура за кандидатстване, обясни изпълнителният директор и член на Управителния съвет Светослава Георгиева.

Инструментът за стартиращи компании ще предоставя кредитиране на стартиращи компании, занимаващи се с високи технологии. И тук процедурата за кандидатстване се очаква да бъде облекчена. От Фонда обясниха, че именно тези компании ще помогнат на държавата да се възстанови след кризата.

Фондът на фондовете ще продължи да финансира общините, които и в момента развиват с инфраструктурните проекти, които развиват градската среда. По това перо има отделени 350 млн. лв.

Фондът управлява 1.2 млрд. лв. публичен ресурс, а още толкова са привлечени от частни институции. Общо 60% от този общо близо 2.5 млрд. лв. ресурс е "пуснат" на пазара под различни схеми в бизнес проекти, обяви ръководството на фонда.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.07   622 г. – Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар. 1054 г. – В Константинопол...