Цените на производител намаляват през февруари с едно на сто

30.03.2020 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 8.0%, и в преработващата промишленост - с 1.2%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено повишение на цените с 0.4%
Цените на производител намаляват през февруари с едно на сто
Снимка: под лиценза на creative commons

Общият индекс на цените на производител през февруари 2020 г. намалява с 1.0% спрямо предходния месец. Намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 8.0%, и в преработващата промишленост - с 1.2%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено повишение на цените с 0.4%. 

В преработващата промишленост по-ниски цени на производител се наблюдават при производството на основни метали - с 2.7%, и при производството на напитки - с 0.6%. По-голямо увеличение на цените е регистрирано при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2.0%, и при производството на облекло - с 0.6%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2020 г. нараства с 1.4% в сравнение със същия месец на 2019 година. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.7%, в добивната промишленост - с 3.2%, и в преработващата промишленост - с 0.3%.

Повишение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 6.0%, производството на хранителни продукти - с 4.0%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.2%. По-значително намаление е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3.6%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2020 г. остава непроменен спрямо предходния месец. Намаление на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 1.8%, и в преработващата промишленост - с 0.5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение на цените с 0.9%.

В сравнение с януари 2020 г. по-голямо намаление на цените е регистрирано при производството на основни метали - с 2.7%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.4%. По-съществено увеличение на цените е отчетено при производството на мебели - с 0.8%, и при производството на хранителни продукти - с 0.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2020 г. нараства с 3.1% в сравнение със същия месец на 2019 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.1%, в добивната промишленост - с 1.8 %, и в преработващата промишленост - с 0.7%.

През февруари 2020 г. по-значителен ръст на цените в преработващата промишленост спрямо февруари 2019 г. е отчетен при производството на хранителни продукти - с 6.0%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.7%. По-ниски цени се наблюдават при производството на химични продукти - с 2.4%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.8%. 

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2020 г. намалява с 2.5% спрямо предходния месец и с 1.1% спрямо съответния месец на 2019 година. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 29.05   1453 г. – Падането на Константинопол: Армията на султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с...