Централната избирателна комисия глоби Волен Сидеров заради "гей" и "ма"

03.10.2019 | 15:55
по статията работи: econ.bg
На Сидеров ще бъде наложена парична санкция между 2000 и 5000 лв. При повторно нарушение сумата да нарасне до 15 000 лв.
Централната избирателна комисия глоби Волен Сидеров заради "гей" и "ма"
Снимка: БНТ скрийншот

Централната избирателна комисия глобява лидерът на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров за нарушение на условията и реда за провеждане на предизборната кампания в предаването "Референдум" по БНТ. На Сидеров ще бъде наложена парична санкция между 2000 и 5000 лв. При повторно нарушение сумата да нарасне до 15 000 лв.

ЦИК е взела решението да санкционира Сидеров след като е получила три сигнала - от СЕМ, от кандидатът за кмет на столицата, издигнат от ВМРО, Ангел Джамбазки, и от БНТ. От Националната телевизия са приложили CD със запис от излъченото на 1 октомври предаване.

Избирателната комисия приема, че ''Господин Волен Николов Сидеров използва непристоен език по адрес на останалите участници в диспута и по отношение на водещия на предаването "Референдум". Видно от аудиовизуалния материал господин Сидеров, нарушавайки регламента на провеждане на диспута, не позволява на останалите участници да отговарят на поставените от водещия въпроси, както и отправя нападки към господин Юлиан Ангелов, представител на националния предизборен щаб на "ВМРО – Българско национално движение", господин Ангел Джамбазки, кандидат за кмет от същата партия и господин Красимир Каракачанов, представляващ партия "ВМРО – Българско национално движение", включително и към водещата на предаването.

Господин Волен Николов Сидеров използва квалификации, като "гей" и "водещ гей-парада" по отношение на господин Джамбазки, обръщението "ма" към водещата и към останалите две участнички в предаването. По отношение на господин Каракачанов, след като му е отнета думата, Волен Николов Сидеров заявява, че същият е откраднал от българския народ 1 милиард лева и ги е предоставил на САЩ. С непристойното си поведение и нападките срещу участниците в диспута, господин Сидеров е нарушил разпоредбата на чл. 183, ал. 4 ИК, по силата на който в предизборната кампания и агитационните материали кандидатите и представителите на партиите и коалициите, местните коалиции и инициативните комитети не трябва да накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

Използваните епитети, неспазване на регламента, установен в БНТ при провеждането на безплатните диспути, съгласно сключеното Споразумение от 19 септември 2019 г. и отказа при отправените му неколкократни забележки да прекрати изказването си и да даде възможност на останалите кандидати да отговорят на въпросите на водещия, както и отказа да напусне студиото, след като е бил поканен за това, показват явното нежелание на господин Волен Николов Сидеров да спазва установените правила за отразяване на предизборната кампания от обществената медия и накърняване на добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Нарушена е и разпоредбата на чл. 189, ал. 3 ИК, тъй като с поведението си господин Сидеров е попречил на обективното и справедливо отразяване на проявите на кандидатите и представителите на регистрираните партии и коалиции, участващи в предаването на 1 октомври 2019 г., с което е нарушено правилото за зачитане на тяхната равнопоставеност и значимост в съответствие с правилата, приети от Централната избирателна комисия".

ЦИК оправомощава председателя на комисията да състави акт за установеното нарушение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 31.07   431 г. – Провежда се избора на папа Сикст III. 904 г. – Арабски пирати завладяват втория по значение град на Византийската империя Солун. 1009 г. – Папа...