"Менпауър": Всеки десети работодател планира нови назначения, 6% ще съкращават

10.12.2019 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Във всички индустрии и региони на България работодателите планират да наемат нови служители през първото тримесечие на 2020 г.
"Менпауър": Всеки десети работодател планира нови назначения, 6% ще съкращават
Снимка: под лиценза на creative commons

Във всички индустрии и региони на България работодателите планират да наемат нови служители през първото тримесечие на 2020 г. Десет процента от 623 работодатели, включени в обзорното изследване на "Менпауър груп" (ManpowerGroup) за заетостта, планират да наемат нови служители между януари и март, шест процента предвиждат да намалят работната сила и 82 процента не очакват промяна.

Най-големи очаквания за наемане има в големите компании, по региони лидер е Варна, а сред бизнесите най-активни ще са в минното дело, в строителството и в транспорта и логистиката. В добивната индустрия за периода януари-март се предвижда най-силният пазар на труда от две години насам.

За да избегнат трудностите при назчаването на работници, компаниите прибягват към превъзлагане на специфични задачи, сочат резултатите.

След като данните бъдат коригирани спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта 1 е +7% и остава непроменена в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година, се казва в съобщението на компанията.

"Настроенията на работодателите на пазара на труда в България остават оптимистични и компаниите във всички индустрии и региони планират по-скоро да увеличат, отколкото да намалят нивата на заетост," каза Александър Хангимана, управляващ директор на "Менпауър груп Балкани. "Също така забелязваме, че компании от различни сектори започнаха все по-често да се обръщат към алтернативни решения, например аутсорсинг на специфични

задачи, в опит да се справят с липсата на таланти и това е една от основните причини за техния оптимизъм," добави той.

Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор "Минно дело", където нетната прогноза за заетостта е +13% - значително увеличение от 12 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година.

В строителство прогнозата е +12%, а в производството, транспорта, складирането и комуникациите - с по +11%.

Във финансите, застраховането, на имотния пазар и в бизнес услугите се очаква търсенето на работна ръка да се увеличи с 9 на сто, а в публичния сектор - с 8 процента. Най-слаби са очакванията за увеличение на работната ръка в селското стопанство - +1%.

Намеренията за наемане намаляват в пет от 10-те индустриални сектора в сравнение с предишното тримесечие, като сектор "Земеделие, горско стопанство, лов и риболов" отчита най-значителен спад от 9 процентни пункта.

Спрямо същия период на миналата година плановете за наемане се засилват в пет от 10-те индустриални сектора - "Минно дело", "Публичен и социален сектор", "Строителство", "Транспорт, складове и комуникации" и "Производство". В същото време перспективите за наемане намаляват в четири сектора със значителен спад от 20 процентни пункта в сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги".

От регионална гледна точка в периода януари - март се предвижда увеличение на работната сила

във всички пет региона, наблюдавани от "Менпауър груп".

За девето поредно тримесечие най-силен пазар на труда се очаква във Варна, където нетната прогноза за заетостта е +13%. Предвижда се скромно увеличение на числеността на служителите в Пловдив и София с прогнози от +8%, докато прогнозата за Бургас е +7%, а работодателите в Русе отчитат най-слабите намерения за наемане с прогноза от +3%.

Работодателите от големите предприятия (250+ служители) очакват най-силното темпо на наемане, като отчитат нетна прогноза за заетостта от +22% - увеличение от 2 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. В средните по размер компании (50-249 служители) прогнозата е за ръст на наемането с +8%, докато отчетените прогнози за малките (10-49 служители) и микропредприятията (по-малко от 10 служители) са съответно +7% и +4%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 13.06   1805 г. – Експедицията на Луис и Кларк достига до водопадите Грейт Фолс. 1839 г. – Милош Обренович абдикира като княз на Сърбия в полза на сина си Милан...