Transparency с Топ 20 на страните, които покровителстват корупцията

20.08.2015 | 17:02
по статията работи: Десислава Маданска
Едва четири държави преследват компании и фирми, подкупващи чуждестранни длъжностни лица
Transparency с Топ 20 на страните, които покровителстват корупцията
Снимка: Thinkstock/Guliver

22 от 41 страни по Конвенцията за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица в международните търговски сделки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) нямат нито едно разследване по казуси за подкуп на чуждестранни длъжностни лица през последните четири години. По този начин обаче страните нарушават ангажиментите си за борба със случаите на корупция при международните търговски сделки. Това става ясно от 11-ия ежегоден доклад на Transparency International относно напредъка по прилагането на Конвенцията.

Данните посочват, че все пак има четири страни, които са постигнали подобрения в областта.

САЩ, Германия, Великобритания и Швеция активно преследват компании и фирми, подкупващи чуждестранни длъжностни лица, за да спечелят или завишат стойността на договори или за да получат лицензи и концесии.

Останалите 20 страни, сред които и България, не предприемат достатъчно или никакви мерки, за да гарантират, че компаниите им не разпространяват корупционни практики по света, а две държави не биха могли да бъдат оценени.

„С присъединяването си към Конвенцията на ОИСР за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица правителствата се ангажират с разследване и съдебно преследване на трансграничните случаи на корупция, въпреки това, почти половината от подписалите се правителства не го правят“, твърди председателят на Transparency International Хосе Угаз.

По думите му ОИСР следва да предвиди реални последствия за такова лошо представяне. 20-те държави със слабо или липса на прилагане представляват 20,4% от световния износ. Тези страни не се справят с разследването и наказването на случаите на подкуп на чуждестранни длъжностни лица поради липса на политическа воля и недостиг на ресурси, които следва да бъдат заделени за правоприлагане и разследвания.

В 12 страни, някои от тях - стари демокрации, политическото влияние или рискът от него, възпрепятстват работата на наказателната правораздавателна система. Недостатъчни санкции, предвидени в закона или наложени в практиката за предотвратяване на чуждестранни подкупи, затрудняват усилията по прилагането на Конвенцията в 21 държави. Докладът на ОИСР за случаите на чуждестранен подкуп, публикуван през месец декември 2014 г., показва, че значителни санкции са били наложени едва в 17 от 41 страни.

В Русия промените в наказателния кодекс от 2015 г. ограничават размера на наказанията за получаване или даване на подкуп, включително такива, отнасящи се до чуждестранни служители.

В периода 2011-2014г. четирите водещи страни по прилагане на Конвенцията са приключили 215 дела и са започнали 59 нови. Останалите 35 държави са приключили едва 30 и стартирали 63 казуса.

Двадесет държави не са повдигнали нито едно обвинение по знаков случай на трансгранична корупция срещу търговски дружества през последните четири години.

От публикуването на доклада за напредъка от 2014 г., Норвегия подобрява представянето си като от ниво „Ограничено прилагане“ преминава към ниво „Умерено прилагане“. Гърция, Холандия и Южна Корея се издигат от „Слабо или липса на прилагане“ до ниво „Ограничено прилагане“. Аржентина е единствената страна коята влошава представянето си, изпадайки от ниво „Ограничено правоприлагане“ към ниво „Слабо или липса на прилагане“. Шест от държавите от групата Г20 спадат към категорията “Слабо или липса на правоприлагане“.

Активно прилагане: (4 държави) 22,8 %

САЩ

Германия

Великобритания

Щвейцария

Умерено прилагане: (6 държави) 8,8%

Италия

Канада

Австралия

Австрия

Норвегия

Финландия

Ограничено прилагане: (9 държави) 12,7%

Франция

Холандия

Южно Корея

Швеция

Унгария

ЮАР

Португалия

Гърция

Нова Зеландия

Слабо или липса на прилагане : (20 държави) 20,4%

Япония

Русия

Испания

Белгия

Мексико

Бразилия

Ирландия

Полша

Турция

Дания

Чехия

Люксембург

Аржентина

Чили

Израел

Словакия

Колумбия

Словения

България

Естония  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 05.08   1100 г. – Хенри I е коронован за крал на Англия в Уестминстърското абатство. 1716 г. – 40-хилядна австрийска армия начело с принц Йожен Савойски разгромява...