АДФИ хвана спестени поръчки от ЕРП-тата за 11 млн. лв.

11.04.2014 | 11:20
по статията работи: econ.bg
Най-големи нарушения агенция е открила в "Напоителни системи"
АДФИ хвана спестени поръчки от ЕРП-тата за 11 млн. лв.
Снимка: Thinkstock/Guliver

За над 11 млн. лв. са нарушенията, които са допуснали две от енергоразпределителните предприятия (ЕРП) на Закона за обществените поръчки през миналата година. Това са ЕВН и „Енерго про”. Това става ясно от справката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за дейността й през първото тримесечие. От данните се вижда, че нарушенията са във връзка или с непроведени търгове, каквито са задължителни по закон, или за неоснователно проведени конкурси. Проверка се прави и на ЧЕЗ, но тя все още не е приключила.

Общо 12 са проверените поръчки на ЕВН, снабдяваща с ток Южна и Югоизточна България, на обща стойност от 66 млн. лв. Непроведените или неоснователно проведените търгове са 5 за 5,8 млн. лева. Нарушенията на ЗОП са общо 69.

Проверени са и 5 договора за общо около 7 млн. лв. на „Енерго про”. Изпълнителите на 3 от тях на стойност 5,6 млн. лв. са избрани или без да е обявена обществена поръчка, или са направени неоснователно. Различните нарушения на ЗОП са общо 40. От компанията коментираха, че считат констатираните нарушения за неоснователни и ако им бъдат наложени санкции, ще ги обжалват по съдебен ред.

Инспекциите и на трите енергодружества обхващат разходи за строителство, доставки и услуги.

Преди година, след масовите протести заради цената на тока, агенцията откри аналогични нарушения. „Енерго про”, например, не бе обявило търгове за над 37 млн. лв. най-вече за ремонт и изграждане на въздушни линии и трафопостове. Невъзложените поръчки на ЧЕЗ бяха за 576 569 лв., а на ЕВН - за 962 911 лв. Тогава бе установено, че и трите дружества имат контракти със свързани компании, подписани без конкурси, информира в. „Труд“.

Нередности са открити и в дейностите на фонд „Научни изследвания“. От данните на АДФИ става ясно, че звеното е възложило без конкурс 7 договора за общо 1,5 млн. лв. Установени са и умишлени вреди за близо 600 000 лв. Нарушения на законодателството са общо 361.

Най-честите провинения, които са общо 112, са финансиране на проекти, които би трябвало да бъдат отстранени от конкурсите на фонда по административни причини. Сключвани са и договори за проекти без оценка и класиране. Управителят на фонда е подписвал контракти, различни от решенията, взети от изпълнителния съвет. Не е упражнен контрол по 4 договора.

Най-големи вреди през последните три месеца са разкрити в държавното дружество „Напоителни системи”. Те са на стойност 4,2 млн. лв.

 

За три месеца финансовата инспекция е засякла непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за близо 33 млн. лв. и нанесени вреди за почти 5 млн. лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...