АЕЦ "Чернобил" ще има нов саркофаг до 2017 г.

26.04.2014 | 15:35
по статията работи: Георги Георгиев
Днес се навършват 28 години от трагичната авария на съветската атомна централа
АЕЦ "Чернобил" ще има нов саркофаг до 2017 г.

Авариралият четвърти блок на АЕЦ „Чернобил“ ще се сдобие с нов саркофаг до 2017 г., сочат планова на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). За целта обаче са нужни допълнителни средства, съобщава „Би Би Си“.

„Имаме достатъчно пари за да продължим проекта до 2015 година, но след това ще ни бъде необходима финансова подкрепа. Стойността на новия саркофаг се изчислява в момента”, заяви ръководителят на департамента по ядрена сигурност на ЕБВР Винс Новак, цитиран от „Фокус“.

Сегашният саркофаг е построен скоро след аварията за рекордно кратко време, с проектиран време за живот от максимум от 30 години, при първоначално натрупаните данни и предположения за активността на ядрото и вече остарява. Съществуват опасения от пропадане на покрива, което може да доведе до повторно изхвърляне на радиоактивен прах.

На днешната дата – 26 април се навършват 28 години от промишлена авария в чернобилската АЕЦ „Ленин“, която се приема за най-тежката в историята на ядрената енергетика – наред с аварията в АЕЦ „Фукушима“ от 2011 г.

Взривът в четвърти реактор на централата и последвалият пожар вдигат във въздуха огромно количество силно радиоактивни елементи, които се разпространяват над части от бившия СССР, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

В битката за овладяването на аварията, и предпазването от появата на втори взрив с мощност от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, така както е залят сега изоставеният град Припят, е струвала на СССР 18 милиарда тогавашни американски долара (приблизително 50 милиарда днешни), дадени за по-малко от 6 месеца.

Това, комбинирано с последвалия срив на цените на нефта на международния пазар (цената пада на 1/3), създава сериозна дупка в бюджета и началото на тежка икономическа криза в СССР.

Статистически данни сочат, че между 0,05% и 0,1% от населението на земята е било пряко засегнато и около 1% е косвено засегнато от аварията в Чернобилската АЕЦ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...