Засилени проверки в черноморските ни курорти извършват инспекторите към Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) в Бургас, Варна и Добрич. Това информираха от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).
Това, за което инспекторите следят, е съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство. То включва съответствие на сградов фонд и оборудване, произход и правилно съхранение
на суровини и храни, спазване не срока на съхранение на храните и правилното им етикетиране.
На проверка подлежат обекти от търговската мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене и заведения за обществено хранене, намиращи се на територията на хотелски
комплекси. Освен това - обекти, предлагащи услугата тип "all inclusive".
В рамките на интервала 21 - 23 май 2012 година БАБХ е извършила приблизително 100 проверки в морските курорти у нас. В резултат са издадени седем предписания за пропуски при поддържането на
системите за самоконтрол и за пропуски по сградов фонд и оборудване.
Освен засилените проверки, инспекторите извършиха 3467 проверки по официален текущ контрол на обекти от търговската мрежа такива за обществено хранене, както и на различни производствени
предприятия и на складове за съхранение и търговия с храни. Всички те са на територията на цялата страна.
Служителите на отделите "Контрол на храни" към съответните ОДБХ са съставили общо 91 Акта за установяване на административно нарушение, издали са 233 предписания. Временно е преустановена и
дейността на един обект. В резултат на проверките са възбранени и бракувани 3256 килограма хранителни продукти, 230 литра сурово мляко, 32 яйца, 21 бутилки безалкохолни напитки и 46 бутилки пиво.