Администрацията и банките спъват бизнеса у нас*

10.05.2012 | 15:41
по статията работи: Ралица Стоянова
"Европроектите не са панацея. След няколко години ЕС ще спре да отпуска пари на бизнеса", заяви икономистът Георги Ангелов по време на CEO Conference
Администрацията и банките спъват бизнеса у нас*
Снимка: Sxc.hu

Недобре фунциониращата администрация и нелогичната политика на банките за подпомагане на бизнеса са основните проблеми, които откроиха участниците в първия панел на провеждащата се днес (10 май) CEO Conference на тема “Бизнес климатът в България - как да извлечем максимума от българската реалност”.

*Econ.bg е златен медиен партньор на събитието.

“Повечето хора в администрацията са фрапиращо некомпетентни, някои от тях дори не могат да си пуснат компютрите”, заяви Александър Ковачев, изпълнителен директор на Red Devil Catering. Вместо да подпомага бизнеса, администрацията създава бариери пред работещите компании. Тя се е превърнала в репресивен апарат, категорични бяха лекторите, представители на различни фирми.

Администрацията е тромава. За процедури, които биха отнели една минута, ако се извършват по интернет, се чака на опашки по няколко часа. Според икономиста Георги Ангелов сега е моментът тя да се подобри и да започне да подпомага реалния бизнес. Той иронично обясни, че има изгледи за това, тъй като в момента е модерно хора, които не могат да си пускат компютъра, да говорят за електронно правителство.

Политиката на банките към бизнеса е странна според Ковачев. Той заяви, че сме изправени пред парадоксалната ситуация, в която делът на депозитите расте, но условията за кредитиране на бизнеса не се променят към по-добро. Обикновено, когато предприемач стартира бизнес и търси финансиране от банка, тя му казва: “Нека да видим как ще се развие бизнеса и тогава ще помогнем”. В това няма икономическа логика, смята изпълнителният директор на 100% think fresh Христо Попов. “Бизнесът не може да расте без банков капитал. Той е кръвоносната система на предприемачеството”, добави Попов.

Основните проблеми на банките са ниската ефективност, недобрите специалисти и недобрата оценка, смята Илиан Грозев от Glo Capital. Фирмите, от своя страна, също осуетяват шансовете си да получат банково финансиране чрез двойното и тройното си счетоводство и дейност в “сивия сектор”. За да получавате финансиране, не трябва да имате неофициални приходи, посъветва икономистър Владимир Каролев представителите на бизнеса.

“Предприемачеството трябва  да бъде абсолютен приоритет на правителството. На всеки човек, който наеме 50 души, трябва да му се направи паметник”, образно обясни Попов. “Правителството трябва да даде гръб на хората, които си залагат главите, за да правят бизнес”, добави той. В момента се води социална политика, при която най-важни са служителите, според Попов. Той даде пример с проблема в ОЦК-Къджали, с който се ангажира целия кабинет. Популизмът обаче няма да доведе до нищо добро за бизнеса, смята предприемачът.

Лекторите в панела се обединиха около мнението, че европроектите са добра идея, която обаче е зле реализирана у нас заради тромавите процедури. “Европроектите не са панацея. След няколко години ЕС ще спре да отпуска пари на бизнеса”, заяви икономистът Георги Ангелов. Освен това евросредствата не могат да се сравнят с банковото кредитиране. За един ден банка може да отпусне повече пари отколкото се дават по ОП “Конкурентоспособност” за цяла година, обясни той.

За да преминат през тежките икономически времена, бизнесите трябва да се погледнат от висотата на изтънелия си джоб и да видят какво могат да подобрят, смята Десислава Митева от Regus Bulgaria. Мениджърите трябва да се погрижат за екипите си - добре мотивираните и обучени специалисти са най-голямото богатство за компаниите. “Трябва да имаме смелост и вяра да “преплуваме” през трудните времена, за да оберем резултатите после”, заяви Попов.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....