Азербайджан потвърди доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно за България

22.02.2017 | 14:55
по статията работи: econ.bg
Николай Павлов е в столицата на Азербайджан за участие в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор
Азербайджан потвърди доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно за България
Снимка: Министерство на енергетиката

Енергийният министър на Азербайджан Натиг Алиев потвърди пред българския служебен министър на енергетиката Николай Павлов (на снимката) ангажимента на страната си да доставя 1 милиард куб. метра газ годишно за България.

Двамата обсъдиха на среща в Баку развитието на двустранните отношения в енергийния сектор, съобщи пресцентърът на енергийното ведомство.

Николай Павлов е в столицата на Азербайджан за участие в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която ще се състои на 23 февруари 2017 г. Българската делегация включва и изпълнителните директори на БЕХ и държавните газови дружества.

Задължително условие за доставката на договорените количества газ от Азербайджан е изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB. Проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България, подчерта служебният министър на енергетиката.

В момента тече интензивна работа по подготовка на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че в началото на 2018 г. строителството на IGB да започне, заяви Николай Павлов по време на срещата.

Най-важното е, че финансово проектът е осигурен, допълни той. Проектът получи 45 млн. евро безвъзмездно финансиране по „Европейска енергийна програма за възстановяване". Отделно в бюджета на България е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, която осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Също така се работи активно за осигуряване на допълнително грантово финансиране за IGB от структурните и инвестиционните фондове на ЕС.

„В края на миналата година след интензивни преговори с Azerbaijan Gas Supply Company AGSC и благодарение на подкрепата на SOCAR бяха разрешени в срок всички открити въпроси, свързани с изпълнениeто на Договора за доставка на природен газ от находището „Шах Дениз 2" между „Булгаргаз" и AGSC, подчерта Николай Павлов.

„Министерство на енергетиката, „Булгаргаз" и БЕХ, като акционер в IGB, дадохме достатъчно гаранции и убедихме партньорите от AGSC в необратимостта и ангажираността на българската държава за изграждане на газопровода IGB в планираните срокове", каза още българският служебен министър на енергетиката.

„Виждам сътрудничеството между двете държави и в проекта за хъб Балкан, чиято концепция е разработена съвместно с Европейската комисия, като проектът е включен в списъка с проекти от общ интерес. Това ще даде възможност реално азерски газ да бъде транспортиран през българската газова инфраструктура", изтъкна министър Николай Павлов.

Той покани компаниите с много голям опит от Азербайджан да участват в конкурса за 3D сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище „Чирен".

Изграждането на интерконектори и развитието на газовия пазар са приоритет на българската държава, в който се влагат значителни средства, подчерта министър Павлов.

„Източниците на газ в Азербайджан са реални. Възможностите за увеличаване на добива също са реални. Мисля, че ние ще се заинтересоваме от проектите, които България планира да реализира в газовия сектор. Ние сме готови да участваме. Разчитаме преди всичко да се включим в проекта за газовото хранилище", каза министър Натиг Алиев и допълни: „Вярваме, че газопроводът IGB ще бъде изграден в срок."

„България днес се явява лидер в Южния газов коридор", подчерта още той. Министърът на енергетиката на Азербайджан коментира и плановете за изграждане на регионален газов хъб „Балкан" в България. „Мисля, че това е много интересен проект", каза той, като поясни, че Азербайджан очаква чрез България природният газ от Каспийския регион да влезе и в други страни в Европа, като например в Румъния.

Министрите Николай Павлов и Натиг Алиев се обединиха около идеята в скоро време да организират двустранна среща България - Азербайджан за разширяване на сътрудничеството между двете страни в сектор „Енергетика".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 04.07   1776 г. – На континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част...