Ако отменим забраната за пушене, може да изгубим чуждестранни туристи 2

13.12.2012 | 12:45
по статията работи: Евгени Бърдаров
Националния борд по туризъм обяви, че подкрепя категорично действащия закон
Ако отменим забраната за пушене, може да изгубим чуждестранни туристи

Възможността забраната за пушене на обществени места да отпадне ще бъде обсъдена от здравната комисия в парламента. Докато депутатите обмислят дали да пуснат поправките в Закона за здравето за гласуване в пленарната зала, се забеляза поредния обрат по въпроса - трябва ли да се разреши цигареният дим на закрито. Този път той дойде от бизнес средите.

Националният борд по туризъм е категорично за запазване на забраната за пушене на закрито. Това се посочва в отворено писмо на борда до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева, финансовия министър Симеон Дянков, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и председателя на здравната комисия Даниела Дариткова.

Става ясно, че подписаните договори с чуждестранни тур оператори за зимния сезон тази година и за лятото на 2013 г., са при условието, че в България не се пуши на обществени места. Досега има продадени 145 000 куверта за Коледа и Нова година при условията на сега действащия закон.

Промяната би била лош знак за инвеститорите и би им показала, че имаме нестабилно законодателство и икономическа среда, обясняват от туристическия борд. От там допълват, че всеки чуждестранен турист има право да предяви рекламация, да се откаже от от пътуване в последния момент и да претендира за законна компенсация на основание – частично разрешение за пушене на обществени места.

Един от вносителите на отмяната на забраната за пушене - независимият депутат Кирил Гумнеров призова промените да бъдат приети преди празниците и заяви: "Борбата с тютюнопушенето не трябва да става на базата на кампании и на базата на такива крайни забрани. Според него борбата с тютюнопушенето може да стане само и единствено на базата на една дългосрочна превенция. "В целия ЕС има само шест държави, които са с пълна забрана. В четири от тях започва тенденция за премахване на тези забрани", каза още той.

"Категорично няма да подкрепя промените в Закона за тютюнопушенето, които депутатите от Здравната комисия ще разглеждат", заяви в студиото на предаването "Денят започва" на БНТ в понеделник министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя се позова на мнението на експерти, че цигарите предизвикват редица сериозни заболявания и допълни, че няма да отстъпи от позицията си.

Днес Комисията по здравеопазване в парламента ще обсъжда промените в Закона за здравето.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Bistra Angelova 13.12.2012 | 19:39
Националният борд по туризъм е много зле.... да не падате от Марс... да не би чужденците да не пушат? хах че те пият и пушат повече от нас! познавам доста такива които дори до преди забраната тук се чувстваха по-свободни точно заради липсата на забрана. Много държави в момента смъкват забраната заради това - и кое по-точно ще попречи на туристите да идват?
Благой Босаков 16.12.2012 | 21:43
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...