Актуализацията на бюджета е факт

01.08.2013 | 12:25
по статията работи: Ралица Стоянова
Депутатите приеха бюджетната ревизия на второ четене. Тя предвижда увеличаване на дефицита с над 500 млн. лева и емитиране на 1 млрд. лева външен дълг
Актуализацията на бюджета е факт

Депутатите приеха актуализацията на Бюджет 2013 г. на второ четене.

Тя предвижда увеличаване на дефицита с над 500 млн. лева, както и емитирането на 1 млрд. лева външен дълг. В приходната част на бюджета е записано, че общите приходи са в размер на 18 196 217 500 лв. Разходите са в размер на 19 492 248 100 лв. От тях 8 485 005 100 лв. са разходите, трансферите са 10 099 028 100 лв., вноската в общия бюджет на ЕС е 908 214 800 лв.

Актуализацията на бюджета влиза в сила три дни след обнародването в Държавен вестник.

Депутатите решиха още максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., да е 3 милиарда лева, а не както беше в закона за държавния бюджет за 2013 г. - два милиарда лева. 

Утвърдена беше обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер  200 млн. лв. - досега тази сума беше 160 млн. лв. Завишен беше и размерът на месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, за тази година от 189 лв. на 217 лв. Мярката ще обхване 22 000 деца и ще струва на бюджета около 3 млн. лв. до края на годината. За следващата година по тази мярка ще е необходима сумата от 7.4 млн. лв.

Корнелия Нинова, председател на парламентарната комисия по социална политика заяви, че увеличението на социалната помощ ще засегне 22 000 деца и ще струва около три милиона лева за месеците до края на годината. "Гласувах против, защото няколко дни сме свидетели на това как вие по всякакъв начин се опитвате да замажете истината за този  заем от 1 млрд. лева”, обясни Станислав Иванов от ГЕРБ, пише iNews.bg.

Депутатите са предложили да се увеличат с 24,4 млн. лв. и средствата по Националния план за заетост на безработни млади хора до 29-годишна възраст, на безработни лица с трайни увреждания и лица в предпенсионна възраст.

Депутатите отхвърлиха предложения от ГЕРБ социален пакет от 150 млн. лв.

Десислава  Атанасова и Даниела Дариткова бяха предложили да се заделят 30 млн. лв. за изграждане на национална педиатрична болница. Лиляна Павлова, Александър Ненков и Любен Татарски поискаха 2 млн. лв. за обезпечаване на разработването на общи устройствени планове, както и още 10 млн. лв. за обезпечаване на създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на всички населени места в черноморските общини. Светлана Найденова и група депутати от ГЕРБ са поискали 40 млн. лв. за социални плащания, както и 85,6 млн. лева за разширяване на обхвата на хората, получаващи енергийни помощи. 

Повече пари в актуализирания бюджет за общините в тежко финансово състояние поиска по време на дебата Ивелина Василева от ГЕРБ. Тя посочи, че общините дължат на бизнеса 158 млн. лв., което е 60% от общата задлъжнялост. 


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...