Алтернативен път може да поеме част от трафика между Северна и Южна България

13.03.2009 | 15:24
по статията работи:
Ремонтът на участъка Стара Загора – Мъглиж – Трявна ще осигури трети проход през Стара планина
Алтернативен път може да поеме част от трафика между Северна и Южна България

Съществуващ път по направлението Стара Загора – Мъглиж – Трявна може да поеме част от трафика през Стара планина и да бъде реална алтернатива на „Хаинбоаз” и „Шипка” поне за лекотоварния трафик. Това беше обсъдено вчера на среща между изпълнителния директор на НАПИ инж. Янков и областния управител на Стара Загора. Към момента по това направление съществува 26-километров път, след реновирането на който, лекотоварният трафик през Стара планина ще има алтернатива.

Пътят прави връзка от Мъглиж през Дъбово, Яворовец, Радунци, Борущица, Кръстец, Плачковци и Трявна и извежда трафика на главния път за Варна. Ремонтът на 26-те километра ще осигури трети проход през планината – разположен между „Хаинбоаз” и „Шипка”, успореден на тях и на жп. линията Стара Загора – Велико Търново.

"За да отговорим на исканията на обществеността на Габрово за разтоварване на трафика през „Шипка” и съобразявайки се с позицията на българските превозвачи, че ремонтът на „Хаинбоаз” затруднява предвижването през Стара планина и удължава маршрутите, трябва да приемем, че идеята за реновиране на пътя ще осигури удобна алтернативна връзка между Северна и Южна България. Предстоят обсъждания с ресорните дирекции в НАПИ още през тази седмица, каза инж. Янков.

Пред изпълнителния директор беше поставен и въпросът за изграждане на още един изход от Стара Загора към магистралата в западно направление, съобщиха от НАПИ. Причината е голямото натоварване на участъка след края на магистралата, в който се вливат трафиците от посока север – юг, през Хаинбоаз, и от направлението за Бургас. 9-километровият участък от колелото след магистралата до околовръстния път на Стара Загора поема трафик, чиято интензивност изисква намиране на алтернативно решение.

Такова, според областния управител, е именно изграждането на втори изход от Стара Загора към магистралата в западно направление чрез доизграждане на връзка с магистралата в близост до с. Свобода при пътния възел с път II-66. Възелът е започнат по време на строителството на магистралния участък и по направените разчети за довършването му ще са нужни около 800 хил.лв., а реализацията му ще допринесе за безопасността и облекчаването на трафика.

Особено внимание беше отделено и на състоянието на обходния път на Гълъбово, който поема интензивното движение към комплекс „Марица Изток II”. Ежедневно този участък се използва от тежкотоварните автомобили, които обслужват комплекса и от работещите в „Марица Изток”. Състоянието на настилката е предаварийно и изпълнителният директор на НАПИ се ангажира с решаване на проблема в рамките на наличния ресурс. Обсъдените на вчерашната среща въпроси ще бъдат поставени по компетентност на ресорните дирекции в агенцията още до края на тази седмица.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 23.09   867 г. – Василий I Македонец извършва преврат, като убива император Михаил III и заема византийския императорски трон. 1122 г. – Папа Каликст II и император...