Анализатори очакват нов период на евтин петрол

04.08.2015 | 13:20
по статията работи: Георги Кусеров
Експерти не прогнозират черното злато да поскъпне отново над 100 долара за барел
Анализатори очакват нов период на евтин петрол
Снимка: Thinkstock/Guliver

Цената за барел петрол стигна под 50 американски долара – границата, над която стойността на „черното злато“ успя да се задържи през последното десетилетие. Това даде основа за очаквания, че нова ера, в която петролът ще е значително по-евтин, може би ни очаква в близко бъдеще. И все пак връщане към по-старите цени на нефта, когато той бе изключително евтин, едва ли е вероятно, съобщава Reuters.

Стойности под 50 долара за барел за двата петролни сорта North Sea Brent и американския West Texas Intermediate (WTI) бяха напълно в нормата до 2005 година. Brent се е продаваше средно за 18,37 долара през 90-те години на XX век, а в същия период WTI е струваше само 19,70 долара за барел. Двата сорта за първи път преминаха границата от 50 долара в края на 2004 година.

Анализаторите твърдят, че няма шансове цените за барел да се върнат до цени над 100 долара. И все пак, те твърдят, че най-вероятно няма да има и завръщане към по-старите рекордно ниски стойности. Те очакват сортът Brent да се движи между 60 и 70 долара за барел през 2016 година.

Експлозивно бързото развитие на китайската икономика в първото десетилетие на XXI век, съчетано със слабия световен износ на петрол, стимулираха рекордната цена на сорта Brent през 2008 година и той достигна до 140 долара за барел. През последните десет години популярният петролен сорт се продава на цена от над 50 долара за барел.

В момента обаче нещата не стоят така. Снабдителите на нефт по цял свят, а най-вече в САЩ, започнаха да произвеждат рекордни количества "черно злато". Това идва на фона на сериозно забавяне на китайската икономика, която в последните години показва признаци на нестабилност.

Наскоро Иран и Европа успяха да стигнат до сделка за ядрената програма на персийската държава. Това даде зелена светлина на достигането на иранския петрол до европейските пазари. Веднага след сделката се появиха и надежди за драстично поевтиняване на ресурса.

Стабилизирането на американския долар, забавянето на китайската икономика и шансът за огромен износ на ирански петрол ще поддържа тенденцията за намаляване на цените на нефта през следващите месеци, обявиха от BMI Research.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...