Спрямо 2013 година се наблюдава 10% скок в нивото на ангажираност на служителите в България и за 2014 година то е 64%. Най-добрите компании успяват да задържат високото ниво на ангажираност на своите служители и средно то е 83% за 2014 година (бележи ръст с 1% спрямо 2013 година). Това показва проучване на Аон България сред 14 500 служители и 456 топ мениджъри.
Нивото на ангажираност на служителите е обратно пропорционално на големината на компаниите, в които работят, сочат резултатите от 2014 година. При малките компании средното ниво на ангажираност е 66%, Средни компании – със 64% ангажирани служители и Големи – 44%.
Едва 4 % от анкетираните директори човешки ресурси планират намаление на персонала. 42 на сто смятат да увеличават постепенно броя на служителите в компанията, а 54% ще задържат настоящата численост на персонала.
Проучването показва още, че най-ангажирани са служителите от фармацевтичната индустрия, следвани от ИТ сектора и сектор Производство. Най-слабо ангажирани са служителите в банковия сектор и “outsourcing” сектора.
Служителите от 25 до 29 години в България са с най-ниската ангажираност (52%), на фона на останалите възрастови групи.
Най-ниско оценени пък са факторите заплащане и признанието, което получават от своя работодател. От друга страна, отношението с колегите на работното място и подкрепата на преките ръководители, са сред факторите, които получават висока удовлетвореност.
Само 46% от изследваните служители са съгласни, че заплащането, което получават, съответства на приноса им в компанията. Възприятието за него силно се влияе от това, доколко служителите са информирани за това как то може да се променя, доколко се влияе от техния принос и доколко смятат, че системата за определяне на възнаграждението е ясна и справедлива.
Според всеки втори служител допълнителните придобивки, които работодателят му предоставя, не съответстват на нуждите му. Най-често споменаваните от служителите придобивки, които биха посрещнали нуждите им, са здравна застраховка, допълнително пенсионно осигуряване, ваучери за храна и покриване на транспортни разходи.