Андреева: Минимумът за актуализация е 225 млн. лева

16.07.2014 | 09:30
по статията работи: Мария Добчева
Здравният министър увери, че касата разполага с финансов ресурс, за да се разплати с болниците
Андреева: Минимумът за актуализация е 225 млн. лева

225 милиона лева е минималната сума, която трябва да бъде одобрена, за да може Здравната каса да се разплати с болниците до края на годината. Това съобщи министър на здравеопазването Таня Андреева в ефира на БНТ.

Тя увери, че касата разполага с финансов ресурс, с който да плати за медицинската дейност на лечебните заведения.

"Там, където има забавяния, касата трябва да обясни по какви причини са. Но това не означава, че средствата за болнична помощ са свършили до този момент и спешно трябва да се направи актуализация, защото няма финансов ресурс. Този ресурс е за края на годината", допълва Андреева.

Тя определи действията на правителството и политическите партии, които ще подкрепят актуализацията на бюджета, като отговорни, защото в този момент това е презастраховане.

Здравният министър коментира, че не може да се каже дали в края на годината дефицитът ще бъде този, който към полугодието се очертава за бъдещ период. Това е предизвикано от факта, че е невъзможно да се предвиди обемът дейност, който лечебните заведения точно ще изработят към края на годината.

По думите на Андреева по-важен е законопроектът, засягащ промяната в няколко закона в сферата на здравеопазването. В случай, че тези изменения не се извършват в бъдеще ще съществува същия проблем, обяснва тя. Без промени в системата потърпевши ще са както лекарите, така и пациентите, заяви министърът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...