Анна-Мария Борисова подаде оставка

29.09.2010 | 13:49
по статията работи:
Премиерът е приел оставката на здравния министър
Анна-Мария Борисова подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на здрвния министър Анна-Мария Борисова, съобщи пресслужбата на кабинета. 

Това е станало, след като тя даде брифинг в Министерски съвет след заседанието на кабинета.

Ето как Борисова отговори на въпрос как гледат в ГЕРБ на оставането й на поста, след като се очаква първият вот на недоверие към кабинета да бъде заради здравеопазването: Не знам, не съм питала, но моята оставка, както и на всеки министър, е винаги в джоба му и тъй като нямам джоб, тя е в папката ми, заяви Борисова, цитирана от Dariknews.bg.

15 минути по-късно говорителят на правителството Николай Боев обяви оставката на Анна-Мария Борисова. 

Вероятната причина за оставката на Борисова е оповестената информация, че пациентите трябва да доплащат в брой или чрез фонд в болница, при положение, че са здравноосигурени и няма яснота за цената на медицинските услуги. Вчера вечерта Изпълнителната комисия на ГЕРБ привика здравния министър и отхвърли тази идея в концепцията за здравеопазването до 2015 г., която тя представи предния ден. Сутринта в интервю по bTV Борисова обяви, че премиерът не й е искал оставката, припомня Capital.bg.

Анна-Мария Борисов прекара на поста си по-малко от половин година. През март пък беше отстранен нейният предшественик Божидар Нанев. Той подаде оставката, след като прокуратурата го обвини за сключването на 2 неизгодни за държавата сделки, нанесли щети на стойност над 2,4 милиона лева. Сделките бяха свързани със закупуването на антивирусни препарати, като едната от тях е сключена през декември миналата година и чрез нея са набавени 200 хиляди дози от препарата Тамифлу на цена, много по-висока от цената, предложена от Националната здравна служба на Великобритания.

Коментари и реакции на съсловните организации и политическите сили след подадената днес оставка на Борисова може да прочетете тук.

---------------------

"Оставете ме да работя" - с тези думи се обърна към народните представители проф. Анна-Мария Борисова на 21 април тази година. Тогава депутатите с едно гласуване освободиха бившия здравен министър Божидар Нанев от поста и избраха Анна-Мария Борисова. В първите си изявления Борисова беше пестелива и настоя - "да приключим с говоренето", припомня Агенция "Фокус".

Първата й пресконференция се превърна в своеобразна атракция за медиите, които дълго след това цитираха избрани моменти от нея. "Никоя болница няма да бъде затворена, никой лекар и медицински работник няма да остане на улицата. Ще бързаме разумно, бавно, премерено, обмислено и подготвено, защото сме безумно закъснели", заяви на първата си пресконференция като министър на здравеопазването Борисова.

"Основният проблем на здравеопазването е липсата на съдържание" каза тя. "Статусът е лош и ще се работи много трудно. През 2010 г. имаме 414 болници - това е огромно нарастване и всички те черпят обществен ресурс, който е един и същ", каза Борисова. "Много хубави болници се сформират напоследък, но трябва да има регламент за нарастване на броя на лечебните заведения", коментира още тя и допълни, че у нас броят им варира между 3,8 и 4,6 на 100 хил. души.

Новият тогава здравен министър обяви, че е категорично "за" тоталната забрана за тютюнопушене на обществени и закрити места. По думите й България трябва да приеме парижкия модел - да се пуши на тротоара.

Голямо любопитство предизвика признанието й за „млечната песничка", с която съветва децата да пият мляко, за да бъдат здрави. Оказа се, че преди време министър Борисова е спечелила финансиране по проект „Да израстем със здрави кости". За парите по проекта, Анна-Мария Борисова обясни: „Похарчих ги, за да напише Недялко Йорданов една приказка, за да напише Развигор Попов една песен, за да изпее Мими Иванова и Богдан Томов заедно с групата „Пим-Пам" на запис, ние имаме този запис, да изпее тази млечна песничка, за да направиме един концерт в зала 1 на НДК за 3000 деца от София, програмата беше за деца между 6 и 12-годишна възраст".

Интерес предизвика и признанието на министър-председателя Бойко Борисов в телевизионно интервю по-късно, че се е срещнал с бъдещия здравен министър на кръстовище край Велико Търново. Той призна, че е получил отказ от хора, към които се е обърнал да поемат този пост, и затова, когато Борисова е приела, той е разговарял с нея край Велико Търново, без да познава с подробности нейните компетенции.

В последните седмици недоволството към здравната реформа, закриването на болници, хаоса в здравеопазването, съмненията за корупция, неработещата система предизвикаха крайно недоволство в лекари и пациенти. Здравно министерство така и не излезе с ясна позиция, а промените в здравеопазването се свързаха с промяна на някои лица на отделни постове.

***
Още преди да бъде избрана за здравен министър, професорката по ендокринология изнерви репортерите в Пловдив, когато отговаряше с "усмихвам се" на всеки техен въпрос или опит за въпрос. На 15 април на IX-тия Национален конгрес по ендокринология на всеки въпрос Анна-Мария Борисова отговаряше със "само се усмихвам" и произведе сензация в интернет с клипа от откриването на конгреса и парирането на всички журналистически въпроси с усмивката си. С тях разговорът изглеждаше така:
- Вярно ли сте се отказали от новия пост?
- Само ще се усмихвам...
- Кажете, вие готова ли сте да поемете този пост?
- Усмихвам се. Снимахте ли ми усмивката?
- Смятате ли, че е трудна работата, която трябва да върши един министър на здравеопазването по принцип?
- Само се усмихвам...
- Нямате ли мнение по този въпрос?
- Не съм красива, но съм симпатична и очарователна за годините си и се усмихвам. Много сте хубави.
- Последните данни за остеопорозата да ни обобщите и доколко е сериозна ситуацията в България с този проблем...
- Само се усмихвам...

Проф. д-р Анна-Мария Борисова е родена на 7 януари 1950 г. в град Бяла Слатина. Омъжена, с един син. Завършила е медицина в Медицинска академия в София през 1974 година. Започнала е работа като интернист в Окръжна болница - Ловеч. През 1980 година е придобила специалност по вътрешни болести. През 1982 година е придобила специалност по ендокринология. През 1987 година е станала доктор по медицина, тема: "Инсулинова чувствителност и бета-клетъчна функция при различни форми на диабет". От 2005 година е доктор на медицинските науки, тема: "Влияние на различните антиостеопорозни средства върху постменопаузалните метаболитни промени у жената". От 2006 година - професор, началник на Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Клиничен център по ендокринология, Медицински университет, София. Има участия в над 10 клинични проучвания (в 7 от тях като Главен изследовател). Председател е на Българското дружество по ендокринология и Българската лига за профилактика на остеопорозата. Проф. Анна-Мария Борисова заемаше поста от началото на април тази година. Тя пое здравното министерство на фона на лекарски протести.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...