Антоанета Василева: Факултет "Международна икономика и политика" на УНСС се утвърждава като модерен център за балкански изследвания

18.03.2014 | 16:28
по статията работи: Десислава Маданска
Единият от аспектите е издаване на обзор за икономическото развитие
Антоанета Василева: Факултет "Международна икономика и политика" на УНСС се утвърждава като модерен център за балкански изследвания
Снимка: Thinkstock/Guliver

Факултет „Международна икономика и политика“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) се утвърждава като модерен център за балкански изследвания. Това заяви проф. Антоанета Василева, декан на факултет „Международна икономика и политика“ в УНСС на конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“, която се състоя във висшето учебно заведение.

Тя обясни, че във факултета има традиции в изследване на проблемите на Балканския регион. В него работят много учени балканисти както в областта на политическите науки, в областта на международните отношения, така и в международните икономически отношения.

„В този смисъл от една страна виждам нашия факултет като притегателен център за обучение на магистри и докторанти от съседните страни и от друга – превръщането му в център за балкански изследвания“, заяви Антоанета Василева.

Самата конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“ е организирана с участието на Българското дипломатическо дружество, Национална асоциация за международни отношения, Студентската асоциация за изследване на международните отношения.

„Високо ценя усилията на всички организатори и съорганизатори на конференцията „Балканите в XXI век – българският поглед“ да внесат нещо ново и положително в изследванията на процесите в Югоизточна Европа по начин, който мотивира всички студенти да проявяват интерес към тази проблематика и да се изграждат като специалисти в областта на международните политически и икономически отношения“, подчерта проф. Антоанета Василева.

По думите й могат да бъдат привлечени и други колеги, които ще работят както по изследователски програми, така и по съвместни проекти.

Всичко това все още е на първоначален етап, но една от възможните цели е изследване на международната конкурентоспособност на региона.

„Сега в международните икономически отношения се говори не само за конкурентоспособност на държави, но и на региони. Това е единият аспект. Друг аспект би могъл да е издаването на някакъв обзор за икономическо развитие или барометър за социално-икономическото развитие на балканските страни. Представям си го като провеждане на регулярни срещи, конференции, издаване на информационен източник и защо не и център за обучение на докторанти и магистри“, заяви проф. Василева.

Според нея процесите в нашия регион ни подсказват да се мобилизират всички наши ресурси и да се помогне България да се утвърди като конструктивен фактор в развитието им.

Оцени статията:
5.00/66
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 05.12   1492 г. – Христофор Колумб става първият европеец, който стъпва на остров Испаньола (днес Хаити и Доминиканска република). 1848 г. – Калифорнийска златна...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net