Арестуваха депутат от ГЕРБ за търговия с влияние

18.07.2012 | 09:21
по статията работи: Петър Чернев
Димитър Аврамов е член на земеделската комисия в НС. Той ще бъде освободен от мястото на си на народен представител
Арестуваха депутат от ГЕРБ за търговия с влияние
Снимка: Булфото

35-годишният депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов е бил арестуван вчера. Той е обвинен в търговия с влияние, предаде БГНЕС.

Спецакцията е проведена вчера около 14.00 часа, а Аврамов е арестуван снощи. Главният прокурор Борис Велчев лично е информирал председателя на Народното събрание Цецка Цачева за операцията по задържането на депутата от управляващата партия. През целия ден от МВР и прокуратурата отказваха да потвърдят информацията с обяснението, че "нямат такава информация". В акцията са участвали и служители на ДАНС.

От Софийска градска прокуратура съобщиха, че "е образувано досъдебно производство - за поискан и получен дар от 50 000 лева срещу Димитър Аврамов, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии".

Очаква се главният прокурор Борис Велчев да поиска от парламента да свали имунитета на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов. Според конституцията народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не могат да бъдат възбуждано наказателно преследване, освен за тежки престъпления и то с решение на НС, информира БНР.

Впоследствие стана ясно, че Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ е решила Аврамов да подаде оставка като народен представител в 41-ото Народно събрание. Депутатът се освобождава от всички заемани длъжности в управляващата партия. Членството му в ГЕРБ се прекратява, информира БТА, позовавайки се на информация на управляващата партия.

Димитър Аврамов е избран за депутат от Избирателен район Монтана. През 2011 година Върховният административен съд го осъди да плати 5000 лева глоба за конфликт на интереси при приемането на закони. Според ВАС той е бил в конфликт на интереси, когато е предложил привилегии за арендатори в закона за земите. С предлаганите текстове арендатори щяха да получат привилегия при купуването на земи, които обработват, а правата на собствениците щяха да са ограничени.

Димитър Аврамов е член на земеделската комисия в НС и на комисията по външна политика и отбрана. Държи 30% от акциите на “Гала инвест холдинг” АД, това дружество е собственик на 90% от капитала на “Игал” ООД. “Игал” е арендатор и наемател на земеделски земи през 2008 - 2010 г. Според справка на Министерството на земеделието и храните през 2008 г. “Игал” ООД е заявил 620,78 декара обработваеми площи, през 2009 г. - 620 декара, през 2010 г. - 2 231,13 декара. При това положение той е имал частен интерес от предложената промяна, са заявили от ВАС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...