Атина изплати 310 млн. евро от заема от МВФ

06.03.2015 | 16:10
по статията работи: econ.bg
До края на март Гърция ще трябва да покрие 1,5 млрд. евро от задълженията си
Атина изплати 310 млн. евро от заема от МВФ
Снимка: БТА

Атина изплати първия транш от 310 млн. евро от заема, отпуснат от Международния валутен фонд (МВФ). Страната успя да се издължи преди изтичането на крайния срок за това, съобщава „Ройтерс“.

До края на март кабинетът на премиера Алексис Ципрас ще трябва да изплати общо 1,5 млрд. евро на международната организация. Те трябва да бъдат платени съответно на 13-ти, 16-ти и 20-ти март.

От гръцкото правителство потвърдиха, че парите ще бъдат преведени навреме. Заедно с това обаче посочват, че има нарастваща несигурност по отношение на кешовата наличност в страната. Според властите това се дължи на спад в данъчните приходи.

Властите в страната посочват, че постъпленията в хазната са по-малко, заради замразената финансова помощ от страна на международните кредитори, които чакат Атина да въведе обещаните реформи.

По думите на ръководителя на централната банка на Гърция Янис Стурнарас банките в страната са ликвидни и не са изправени пред риск заради изтичащи средства от депозити.

Европейската централна банка (ЕЦБ) оказва пълна подкрепа на гръцките банки. Няма никаква опасност за тях“, потвърди той след среща с министър-председателя Алексис Ципрас.

От своя страна ръководителят на Европейския механизъм за стабилност (ESM) Клаус Реглинг коментира, че Атина трябва да върне всичките пари, които получи от своите партньори от еврозоната, а не да иска опрощаване на дълга.

Необходимо е страната да изплати взетите заеми в пълен размер. Това е, което ние очакваме и нищо не се е променило в това отношение, допълва той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...