БАИ оповести наградените в конкурса "Инвеститор на годината"

07.12.2009 | 12:13
по статията работи:
Седем компании получиха отличието. Наградите ще бъдат връчени по-късно днес
БАИ оповести наградените в конкурса "Инвеститор на годината"

Българската агенция за инвестиции (БАИ) оповести имената на наградените фирми в конкурса „Инвеститор на годината - 2009". Награди получиха седем компании в различните категории, като оценката се базира на следните критерии:

 • Реализиране на инвестиционния проект през последните 12 месеца;
 • Създаване на нови работни места;
 • Обем на вложените капитали;
 • Прилагане на високи технологии;
 • Инвестиции в приоритетни сектори за развитие на българската икономика;
 • Експортен потенциал;
 • Нови за България производства;
 • Екологично производство.

Тази година награди от БАИ получават инвестиционните проекти на следните компании:

"Елаците - Мед" АД - за инвестиция в сектор "Добивна промишленост".

Компанията, базирана в село Мирково, е акционерно дружество с предмет на дейност добив и обогатяване на медно- порфирни руди. „Елаците- Мед" експлоатира най-голямото медно находище в България. През периода 2008 - 2009 г. са инвестирани около 86 милиона лева за „Проектиране и изграждане на Корпус за едро трошене - №3 и оптимизация на транспорта на рудата в РК (руден комплекс) Елаците. Дружеството осигурява 1780 работни места.

„Техногипс" ЕАД - за инвестиция в сектор „Преработваща промишленост" - Производство на изделия от гипс

„Техногипс" ЕАД е 100% собственост на „Балканстрой" АД, една от големите български строителни фирми. Инвестиционният проект на „Техногипс" ЕАД е за построяването на завод за гипсокартонени плоскости и сухи гипсови смеси по най-нова германска технология край град Раднево, с използването на отпадъчни продукти от ТЕЦ „Марица изток 2". Размерът на инвестицията към момента е 95 милиона лева, а разкритите работни места - 120.

„Иксетик Пловдив" ЕООД - за инвестиция в сектор „Преработваща промишленост" - Производство на части за автомобили

„Иксетик Пловдив" ЕООД е дъщерна фирма на „Иксетик" - Германия, един от водещите в света доставчици на части за автомобили. „Иксетик Пловдив" ЕООД построи в Индустриалната зона Раковски за около една година завод за хидравлична и вакуумна техника за автомобили. Инвестицията е на стойност над 34 милиона лева, а разкритите работни места около 60.

„Енел Марица - Изток 3" АД  - за инвестиция в сектор „Енергетика" - Производство на електрическа и топлинна енергия

„Енел Марица Изток 3" АД е смесена фирма с 73% участие на италианската компания ЕНЕЛ и 27% на НЕК ЕАД. ЕНЕЛ се нарежда между водещите фирми в Европа в областта на производството и разпределението на електроенергия и разпределението и доставките на природен газ. Инвестиционният проект за рехабилитация и модернизация на ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" АД включва рехабилитация на четирите блока на електроцентралата, изграждане на сероочистващи и прахоуловителни инсталации, редица екологични мероприятия и др. Брутната мощност на централата е увеличена от 840 на 908 MW, а експлоатационният срок удължен с 15 години. В проекта са инвестирани над 700 млн. евро, от които 160 млн. за екологични мероприятия.

„Ей И Ес Гео Енерджи" ООД - за инвестиция в сектор „Енергетика" - Производство на електрическа енергия от ВЕИ

„Ей И Ес Гео Енерджи" е съвместно дружество между американската енергийна компания Ей И Ес и българо-германското дружество „Гео Пауър". Делът на Ей И Ес в него е 89%. Корпорацията „Ей И Ес" (AES Corporation) е сред най - големите компании в света в областта на традиционните и алтернативни източници на енергия, с инсталирани мощности над 43 хиляди мегавата в редица страни в света. Инвестицията на „Ей И Ес Гео Енерджи" в изграждането на ветроенергиен парк «Свети Никола» е на стойност 528 милиона лева и включва инсталирането и експлоатацията на 52 ветрогенератора в община Каварна с обща мощност от 156 MW. Инвестицията води до разкриването на 250 временни и 20 постоянни работни места.

„Ролпласт" ЕООД - за инвестиция в сектор „Преработваща промишленост" - Производство на дограма и други изделия за строителството

„Ролпласт" е създаденa през 2000 г. и за  9 години постигна водещи позиции на българския пазар. През последните две години фирмата изгради производствен център за дограма, интериорни врати, щори и гаражни врати в град Костинброд. Паралелно с това тя разшири търговската си мрежа в 6 нови града и откри складови бази на територията на страната. Инвестицията на „Ролпласт" ЕООД е на стойност над 20 милиона лева, като разкритите нови работни места са 80. 

„АББ Аутомейшън" ЕООД - за инвестиция в сектора „Преработваща промишленост" - Производство на електрически съоръжения

АББ е лидер в производството на електрооборудване за високо, средно и ниско напрежение; изделия и технологии за автоматизацията. В момента концернът има свои предприятия в повече от 100 страни в света и над 11 хил. служители. Инвестицията е за изграждането „на зелено" на нов завод в Индустриална зона Раковски и е на стойност около 30 милиона лева. Заводът в Раковски произвежда електроапартура за ниско и средно напрежение и е третият на АББ в България след тези в Севлиево и Петрич. Новата производствена мощност ще осигури 200 нови работни места.

Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои по-късно днес, допълват от агенцията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
 • Зимна приказка
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...