БДЖ съкращава 2 хил. души до края на годината

02.09.2009 | 14:59
по статията работи:
Ръководството на „БДЖ” ЕАД – Група започна разговори със синдикатите по антикризисния план
БДЖ съкращава 2 хил. души до края на годината

Днес по покана на изпълнителния директор на „Български държавни железници" ЕАД (БДЖ ЕАД) се проведе среща между ръководствата на железниците и трите й дъщерни дружества - "БДЖ - Товарни превози" ЕООД, "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, "БДЖ - Тягов подвижен състав /Локомотиви/" ЕООД, и ръководствата на синдикалните организации от КНСБ и КТ „Подкрепа", които са страна по Колективния трудов договор (КТД). Работодателите представиха пред социалните партньори информация за финансовите резултати за първото шестмесечие на годината, както и пакет от антикризисни мерки за преодоляване на негативните последствия от икономическата криза.

Отчетеният спад от 37.5% в товарните превози и намалението със 7.5% при превозените пътници за първото полугодие на 2009 г. рефлектира върху цялостния финансов резултат на БДЖ ЕАД като група от дружества. За първото полугодие на 2009 г. този финансов резултат е загуба в размер на 22 368 000 лв., припомня пресцентърът на държавния превозвач.

В тази връзка антикризисният план за действие през второто полугодие на 2009 г. включва мерки за намаляване на разходите, увеличаване на приходите, редуциране на инвестиционната програма и пр.

Действията, насочени към намаляване на разходите, са свързани с реорганизация на експлоатационната работа с цел намаляване на разходите за гориво, електрическа енергия, техническо обслужване и пр.; оптимизиране на организационната структура и на административната дейност, както и свързаното с това намаляване на персонала; и др. По отношение на редуцирането на персонала, от 1-ви октомври 2009 г. се предвижда намаляване на 1 330 служители, а с влизането в сила на новия График за движение на влаковете от 12-ти декември 2009 г. се планира намаляване на още 670 души, като по този начин общият брой на персонала ще бъде редуциран с 2 000 души.

Мерките за увеличаване на приходите са насочени към активна търговска политика в областта на пътнически и товарни превози с цел привличане на клиенти; продажба на неоперативни активи на дружествата; и др.

Очакваният нетен ефект от горепосочените мерки за второто полугодие на 2009 г. е в рамките на 24 500 000 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 06.04   885 г. – Във Велехрад (Великоморавия) умира и е погребан свети Методий. 1199 г. – Във Франция при обсадата на крепостта Шалуз загива английският крал Ричард...