БНБ разрешава разпродаването на активите на КТБ на безценица?

14.08.2014 | 16:46
по статията работи: econ.bg
Дали Централната банка не подготвя фалита на финансовата институция
БНБ разрешава разпродаването на активите на КТБ на безценица?
Снимка: Sporta.bg

Българската народна банка (БНБ) и квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) са използвали схема за ограбването на активите на поставената под специален надзор финансова институция. За това алармира сигнал, изпратен до редакцията на Econ.

Според информацията са били предприети няколко последователни стъпки от квесторите, съвместно с конкурентни банки, за постигането на тази цел. В схемата решаваща роля има и централната банка, която трябва да "узакони" всички действия.

Последната от стъпките трябва да бъде приета днес на заседанието на Управителния съвет на БНБ. Тя се отнася до решението квесторите на банки под специален надзор да могат да продават на други банки вземанията на банката по балансова стойност, намалена с извършени след поставянето на банката под специален надзор обезценки.

Публикуваме целия текст на сигнала без редакторска намеса:

"1. Квесторите на КТБ са изпратили на 31 юли 2014 г. писма до кредитополучателите, в които изискват в петдневен срок да бъде представено огромно количество финансова и нефинансова информация (отчети за тригодишен период, детайлни прогнози за петгодишен период, актуална оценка на обезпеченията по получените кредити, актуални удостоверения за тежести по обезпеченията и др.). Очевидно е, че такъв обем от информация не може да бъде подготвен за пет дни. Едновременно с това от клиентите се иска да подпишат декларация, че квесторите могат да се разпореждат със заложените активи, т.е. с това да декларират, че не могат да плащат вноските по кредитите си.

2. Същевременно квесторите трескаво подготвят нова политика и методика за обезценка на кредитите, която предвижда в случай, че кредитополучателите не предоставят своевременно (например, във въпросния петдневен срок) исканата информация, кредитите да се обезценяват до 100%. Това означава, че всеки един кредит може да бъде напълно обезценен по доста субективни критерии и балансовата стойност на тези кредити, коригирана с обезценките, става НУЛА!

3. В КТБ АД, са внедрени като помощници на квесторите служители от ОББ, възможно е и от други банки, като под претекст, че няма кой да окомплектова кредитните досиета, избират кои клиенти на КТБ АД да бъдат прехвърляни в т. нар. "здрави банки". Така конкурентите ще могат да изкупят на безценица кредити, отпуснати от КТБ.

4. Подготвя се спешно решение на УС на БНБ, което ще затвори цялата тази схема, като узакони грабежа на активите на КТБ. Проектът за решение гласи: "Квесторите на банката, поставена под специален надзор, могат да продават на други банки вземанията си по кредити, срещу цена не по-ниска от балансовата стойност на вземаето към 1 май 2014 г., към която се добавят обезценките, извършени след поставяне на банката под специален надзор."

На първо място, вземането на решение за продажба на всеки актив изисква професионална, задълбочена одиторска оценка на тези активи. Такава оценка в КТБ не е правена.

Това означава, че по свое усмотрение квесторите могат да продават на безценица (за 1 лев, например) активи на банката, които са подбрани предварително от конкурентите чрез допуснатите до кредитните досиета техни служители.

Нанасянето на такъв съкрушителен удар върху КТБ АД поражда въпроса дали квесторите имат необходимата квалификация и компетентност, съгласно изискванията на ЗКИ (чл. 11,ал.1), да оздравят КТБ АД или действат като синдици при несъстоятелност. По въпроса за квалификацията и компетенността на квесторите до сега БНБ не е обявило информация.

По принцип, никоя банка не продава вземане под номинал само защото по него има начислени обезценки. Продажбата на кредита под номинал се осъществява само когато всички други средства са изчерпани.

С този замисъл на БНБ се заобикаля законния ред за събиране на вземания (доброволно изпълнение, исковото и заповедно производство по ГПК), който запазва интересите на банката-кредитор.

По този начин квесторите могат да продадат с еднолично свое решение всеки един актив на банката на каквато решат цена, без да уведомят предварително клиентите и без да носят отговорност за нанесените на банката щети, защото са оправомощени от УС на БНБ. От своя страна, с това свое колективно решение УС на БНБ снема от себе си отговорността за реализираните продажби, като не изисква изрично квесторите да се отчитат за действията си по продажбата на активи, нито да искат съгласието на УС на БНБ за всяка конкретна сделка.

По този начин УС на БНБ заобикаля закона, като с други правни средства се опитва да постигне целите на неприетия "Закон КТБ" – изкуствено обезценяване на активите на КТБ АД и продажбата им на безценица.

Осъществяването на посоченото намерение би било в пряко противоречие със законовата цел по чл.115, ал.1 от Закона за кредитните институции, която БНБ и назначените от нея квестори трябва да постигнат, а именно оздравяване на КТБ АД."

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 29.05   1453 г. – Падането на Константинопол: Армията на султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с...