БСК: В условията на криза е опасно да се намаляват осигуровките

15.02.2010 | 17:44
по статията работи:
От работодателската организация предлагат пенсионна реформа на два етапа
БСК: В условията на криза е опасно да се намаляват осигуровките

В условия на криза намалението на осигурителните вноски е страшно опасно за стабилността на пенсионната система. Това каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на пресконференция днес, предаде Агенция "Фокус". Той обясни, че всеки процентен пункт намаление на осигурителната тежест означава около 150-160 млн. лева по-малко приходи.

 

Състояние на осигурителната система:

 

Голяма част от осигурените са загубили доверието си към осигурителната система. Основните й принципи за управление са нарушени - подменено е трипартитното начало за сметка на държавното доминиране при вземането на важни решения за системата.

Делът на "сивия" сектор в осигурителната система се запазва, като се очаква сега в условията на криза той да се увеличи дори още.

Очаква се устойчиво увеличение на разходната част като следствие от постоянния ръст на разходите за обезщетения при безработица, очакван натиск за пенсиониране, включително нереално растяща инвалидизация, постоянен ръст на разходите за обезщетения при безработица, намеренията за изравняване на минималната пенсия с прага на бедността и други.

От осигурителната система трябва да бъдат извадени всички плащания, които имат характер на социално подпомагане - социални пенсии, добавка за възраст, добавка за минимална пенсия, чужда помощ и др. и реално да се отдели бюджетът на ДОО от Консолидирания бюджет на държавата, за да има прозрачност, предлагат от работодателската организация. От там посочват още, че е необходимо да се се обмислят, дискутират и внесат радикални промени, които да обхванат съществуващото законодателство, институционалното устройство и практиката на пенсионно-осигурителната система.

Пенсионна система:


Според БСК реформата в пенсионната система не търпи отлагане.

Пенсионната реформа е по-спешна дори от реформата в здравноосигурителната система и отлагането й е опасно за бюджета. Това може да стане само за сметка на увеличаване на субсидията от държавния бюджет, който ние очакваме следващите години да бъде много по-напрегнат, отколкото през 2010 г., отколкото беше 2009-а. Другият вариант е ръст на вноските, обясни Божидар Данев.

(Припомняме ви, че в края на миналата седмица министърът на труда и социалната политика обяви, че пенсионната реформа ще бъде отложена за неопределено време.)

Пенсионната реформа трябва да се извърши на два етапа, беше обяснено още днес. Те са, както следва:

  1. До излизането на страната от кризата трябва да се запазят съществуващите правила в пенсионната система, като в това число възраст за пенсиониране, осигурителен стаж, както и да се преразгледа категоризацията за ранно пенсиониране.  За по-значителна индексация на пенсиите при работа в надпенсионна възраст и при по-голям пенсионен стаж, както и премахне тавана на пенсиите, предложи още работодателската организация.
  2. След излизането на страната от кризата трябва да се се даде възможност за пенсиониране, независимо от осигурителния стаж и възрастта, размерът на отпуснатите пенсии да се определя на основата на прецизни актюерски изчисления, почиващи на размера на направените вноски и очаквания срок за получаване на пенсията и резерва необходим за функциониране на солидарния принцип.

Каква е нашата дефиниция за излизане от кризата? Достигане на брутния вътрешен продукт от 2008 година, ръст в следващата година от 2 на сто и бюджетна прогноза за следващата година от 2 процента, даде определение председателят на БСК.

За изваждането на понятията пенсионна възраст, осигурителен стаж, таван на пенсията, минимална пенсия и размер на вноската от определянето на пенсията след края на кризата, настояват от БСК. Те предлагат да останат понятия като минимално задължителни вноски, задължителната вноска във функция на дохода и максимално задължителната вноска.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...