БСК: Готвените промени във висшето образование ще намалят корупцията

14.12.2009 | 12:01
по статията работи:
Проектът за Закон за висшето образование стои някак "самотен", отчитат още стопанската камара
БСК: Готвените промени във висшето образование ще намалят корупцията
Прикачени документи

Управителният съвет на Българска стопанска камара (БСК) подкрепя проекта на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по внесените промени в действащия Закон за научните степени и звания.

С предлагания проект се цели да се намери едно приемливо уреждане на обществените отношения в областта на развитието на академичния състав на страната с условията и реда на придобиване на научни степени и звания и заемането на длъжности в съответствие с придобитата квалификация. Това се посочва в позицията на Българската стопанска камара, свързана с предлаганите промени в Закона за научните степени и звания.

По същество прилагането на един такъв закон ще допринесе за формирането на „елитни" висши училища, или научноизследователски комплекси способни да се конкурират с водещи такива от развитите в индустриално и иновативно отношение държави. И не на последно място, предлаганите промени в проекта ще ни приближат до европейската и международна практика.

Проектът за закон обаче стои някак „самотен", без да има „реперите" на "Стратегия за развитие на науката и научните изследвания". По същество сега той регламентира една академична общност, чиято фундаментална конструкция може да се промени, ако това бъде предвидено в бъдещата посочена вече и очаквана от гражданското общество "Стратегия".

От БСК посочват позитивните страни в закона:

  • Създават се условия за единни правила на организация и цялостен процес на възпроизводството на кадровия научен потенциал в държавата, поражда се необходимост от въвеждането на определени изисквания, съответстващи на стратегията и политиката на всяко висше учебно заведение или академия. Този подход ще доведе до мотивация за задълбочени знания, съвременни подходи при обучението и самовзискателност, налагани от авторитета на съответната обучаваща или научноизследователска организация.
  • Ще се създадат необходимите предпоставки и саморегулации, които ще минимизират съществуващите пропуски и корупционни практики при разработването на докторските дисертации, организацията на защитните практики, отстраняване на пропуските при рецензии, оценки, препоръки и пр.
  • Ще се даде възможност всяко висше учебно заведение и академия да въведе стройна практика на дейността си в работата с търговските дружества по отношение на обучаване и допълнителна квалификация на необходимите им кадри и иновация на използваната от тях технически средства, технологии, системи за комуникация и управление.

Най-общо казано, в България ще се смени моделът - от централизирано управление ще се премине към управление, основаващо се на децентрализация, позволяваща постигането на по-висок престиж и конкурентоспособност на българския академичен състав, заключават от стопанската камара.

Пълния вариант на позицията на БСК може да намерите в прикачения файл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 29.07   626 г. – Започва десетдневната аварска обсада на Константинопол с участие на славяни, българи и други народи. 1014 г. – Българо-византийски войни: Българската...