БТПП изключена от тристранката

15.12.2011 | 15:56
по статията работи:
Депутатите приеха на второ четене промени в Кодекса на труда
БТПП изключена от тристранката

Депутатите приеха на второ четене промени в Кодекса на труда, с които се въвеждат нови критерии за представителност на национално ниво на работодателските организации.

Същевременно от опозицията се обявиха против новите изисквания и обясниха, че с тях Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се изключва от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Един от критериите вече ще е работодателската организация да не извършва дейности, които са изрично възложени само на нея със закон или с нормативен акт. Освен това организацията трябва да обединява браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от сто хиляди осигурени по трудов договор лица.

Друго изискване е наличието на местни органи в повече от 1/4 от общините в страната и национален ръководен орган. Работодателската организация трябва да има статут на юридическо лице най-малко три години преди подаване на искането за признаване на представителност.

С други промени в Кодекса на труда се регламентират условията и реда за регистрация на предприятия, които осигуряват трудова заетост. Дейността по осигуряване на временна работа ще се осъществява въз основа на регистрация в Агенцията по заетостта, информира БТА.

Предприятие, осигуряващо временна работа без налична регистрация, ще бъде глобявано с пет хиляди лева. При повторно нарушения санкцията ще варира между пет и десет хиляди лева, а при всяко следващо тя ще е в размер от десет до двадесет хиляди лева.

БТПП: Промяната в Кодекса на труда не отговаря на съвременните изисквания

Повече от ясно е, че гласуваният днес на второ четене текст за промени в Кодекса на труда, е насочен само към една организация - това е Българската търговско-промишлена палата. Жалко е, че една партия, която претендира да бъде демократична в унисон със съвременните изисквания, приема такива текстове. Достатъчно доказателства дадохме на всички депутати, че прокарваната промяна в Кодекса на труда не отговаря на съвременните изисквания. Рано или късно тези текстове ще бъдат премахнати от българското законодателство, защото те са в пълно противоречие с международната практика и с вижданията на международните организации, които действат в сферата на защита на работодателските отношения, се казва в официалното становище на Палатата.

От организацията заявяват, че ще приложат всички средства за защита на интересите. Това означава във вътрешен план да проучат и използват всички възможности, а във външен план да доведат до знанието на международните организации това нарушение на няколко акта, по които България е страна, в това число осигуряване правото на сдружаване.

"Националният съвет за тристранно сътрудничество е само един консултативен орган, едно от многото места, където ние може да изкажем нашето мнение. Не бива да забравяме, че НСТС много често се превръща само в място за изслушване, и сега продължава да бъде така, но не и за следване на логичните предложения на организациите, които участват в него. Неслучайно и синдикатите напуснаха този орган. Всичко това е отражение на една недемократична политика по отношение на тристранния диалог, заявяват още от БТПП.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 31.05 1815 г. – Провъзгласено е създаването на Кралство Нидерландия, което включва и днешна Белгия. 1876 г. – Априлското въстание: Четата на Христо Ботев изчаква в района на...