БТПП и БСК несъгласни със законопроекта за здравното осигуряване

08.11.2013 | 16:35
по статията работи: Петя Бързилска
Според организациите срокът за обсъждане е бил твърде кратък
БТПП и БСК несъгласни със законопроекта за здравното осигуряване

Двете работодателски организации - Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП) изразиха несъгласие с проекта за изменение на Закона за здравното осигуряване.

Първо от БТПП заявиха, че не е спазен Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание. Той изисква законопроекти, регулиращи трудови и осигурителни отношения, да бъдат съгласувани предварително в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество чрез консултиране с национално представителните синдикални и работодателски организации, коментират от Палатата.

"БТПП обръща внимание на неоправдано краткия срок за съгласуване, в който обективно е невъзможно да се извърши необходимия цялостен и задълбочен преглед, изискуем с оглед даване на становище по проект на закон", се казва в становището*.

По отношение на самия законопроект, от Палатата категорично възразяват срещу предложеното ново съотношението на броя представители на държавата и на представителите на социалните партньори в органите на управление на НЗОК.

Според организацията по този начин се нарушава паритета на участие на държавата и на работодателските и синдикалните организаци в решаването на стратегически въпроси, свързани с НЗОК. От друга страна, предвид съотношението между броя участници от държавата и предвидените кворуми и мнозинства при гласуване, представителите от държавната квота ще имат решаваща тежест при вземане на решения от органите на управление на Касата.

Българската стопанска камара също не подкрепя предложените за обсъждане промени в Закона за здравното осигуряване.

И от Камарата обръщат внимание на краткия срок. "Проектът за Закон беше предоставен за осъждане само три дни преди разглеждането му в Комисията по здравеопазване. Това не позволи да се разгледа от нашите членове – Асоциациите на работодателите на болничните заведения и да представим тяхното становище, бележки и предложения. БСК ще организира обсъждане и ще представи техните предложения", се казва в становището на БСК.

Според БСК законопроектът обхваща само малка част от онова, което следва да се приеме. В този смисъл, липсата на системен подход към проблемите на осигурителната система поставя под съмнение ефекта от предложените мерки.

Българската стопанска камара смята, че с проекта се утвърждава "тоталното одържавяване на осигурителната система, която със своята дейност отклони от предназначението повече от 1.5 млрд. лева здравни вноски и на практика не осигурява необходимия ресурс за здравното осигуряване на осигуряваните от нея лица". Според Камарата промените ще позволят възможността да не се осигурява необходимата прозрачност и отчетност в дейността на НЗОК.

*В прикачения документ може да прочете пълното становище на БТПП, а позицията и предложенията на БСК може да видите тук. Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване може да бъде намерен тук.
 
Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.02   138 г. – Императорът на Римската империя Адриан осиновява Антонин Пий, обявявайки го за престолонаследник. 1204 г. – Папа Инокентий III изпраща в България...