БФБ да измени правилата за изчисляване на индексите, препоръчва КФН

17.03.2017 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Проверката на КФН бе предизвикана от публикация в investor.bg, от която става ясно, че борсовият оператор е използвал грешни данни при ребалансирането на основния индекс SOFIX
БФБ да измени правилата за изчисляване на индексите, препоръчва КФН
Снимка: БГНЕС

В резултат на извършена проверка Комисията за финансов надзор (КФН) констатира, че Правилата за изчисляване на индексите на БФБ допускат изчисляването на фрий-флот капитализацията за акции в случай на увеличение на капитала на публичното дружество да се извършва въз основа на входящи данни от различни източници, които могат да не съвпадат предвид времетраенето и поредността на регистрирането на съответните емисии в различните релевантни институции (Търговски регистър, Централен депозитар).

От друга страна, критерият за ликвидност също не отговаря като цяло на ниските обеми, търгувани на БФБ през последните години. В резултат на това, прилагайки Правилата  може да се достигне до ситуацията, в която компоненти на индекса да станат акции с много ниска ликвидност, както и такава, за които към момента на преизчисляване на индекса е съществувало несъответствие между обявените и реално записаните акции.

Предвид направените констатации КФН препоръча на БФБ в кратък срок да започне процедура за изменение на Правилата с цел повишаване на тяхната прозрачност, подобряване на оповестяването при прилагането им, недопускането на спорни тълкувания от инвестиционната общност, както и на включването в индекса на неликвидни компоненти и повишаването на доверието в капиталовия пазар като цяло.

Проверката на КФН бе предизвикана от публикация в investor.bg, от която става ясно, че борсовият оператор е използвал грешни данни при ребалансирането на основния индекс SOFIX. И поради тази причина от 15-емисии, включени в SOFIX, е отпаднал "Индустриален холдинг България" и е влязъл "Еврохолд България".

Вчера пред журналисти изпълнителният директор на БФБ Иван Такев обяви, че изчисленията с аправилни и са съобразени с международната практика. Днес от борсовия оператор не дадоха информация дали ще направят нова промяна на базата на SOFIX, тъй като според решение на БФБ, взето на 06.03.2017 г., от 20 март, понеделник, в състава на SOFIX трябва да влязат Индустриален Холдинг България АД-София и Трейс груп холд АД-София на мястото на Еврохолд България АД-София и Алкомет АД-Шумен.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...