БЧК раздава храна на повече от 255 хил. нуждаещи се

11.08.2011 | 11:20
по статията работи:
С промени в закона се разширява кръгът на подпомаганите лица. Неосигурените майки или осиновителки ще могат да получават от интервенционните запаси. Те ще бъдат раздавани в периода 15 август-2 септември
БЧК раздава храна на повече от 255 хил. нуждаещи се

В периода 15 август- 02 септември Българският Червен кръст ще раздава хранителни продукти от втория транш на програмата "Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица".

Промените в "Наредба 18 за условията и реда на разпределяне на храни от интервенционните запаси за най-нуждаещите се лица" (изм. - ДВ, бр.57 от 2011 г.) позволиха да се разшири кръгът на подпомаганите лица. Освен хората, получавали енергийни помощи от държавата през зимния период на 2010/2011 г., бенефициенти по програмата ще бъдат и:

  • неосигурените майки или осиновителки, получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година по реда на чл.8 ал.1 от Закона за семейните помощи за деца
  • лица, получавали през предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания по реда на чл. 8 д от Закона за семейните помощи за деца.

Всички поименни списъци на правоимащите са изготвени от Агенцията за социално подпомагане, информират БЧК.

По време на втория транш в над 342 пункта в цялата страна ще бъдат предоставени 3 558 352 кг хранителни продукти на общо 255 474 души. Раздаването ще се извършва от щатни служители и доброволци на БЧК в обособени помещения. Всеки, включен в програмата, ще получи 4 кг брашно, 4 кг ориз, 1 кг спагети, 1 кг грис, 1 кг. вафли, 3,4 кг постни лозови сарми и 0,350 кг нишесте (общо 14,750 кг храни).

Програмата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавния фонд "Земеделие". При осъществяването й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните.

Успешно приключи раздаването на хранителни продукти от първия транш на програмата. В периода 11.07 - 29.07.2011 г. бяха раздадени 2 038 914 кг продукти. Общо 86% от правоимащите в цялата страна получиха полагащите им се количества храни.

Третият транш на програмата ще се осъществи в периода 01-22 ноември

След приключване на програмата хранителните продукти на неявилите се бенефициенти ще бъдат предоставени по списък, одобрен от Държавния фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, на социални и психиатрични заведения в цялата страна.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 23.10   1641 г. – Ирландски католици от Ълстър се опитват да превземат Дъблинския замък, седалището на английското управление в Ирландия, за да предизвикат отстъпки за...