Балтийската стратегия получи одобрението на външните министри на ЕС

27.10.2009 | 10:46
по статията работи: econ.bg
Плановете за развитието на региона са в четири насоки – почистване на Балтийско море, развитието на икономиката, енергетиката и транспорта
Балтийската стратегия получи одобрението на външните министри на ЕС

На своето заседание, което се провежда в Люксембург, министрите на външните работи от ЕС дадоха своето одобрение на стратегията за развитие на Балтийския регион. Това е един от приоритетите на шведското председателство на общността. Шведският министър по европейските въпроси Сесилия Малстрьом определи това решение като особено важно за Балтийския регион, за ЕС като цяло и за Швеция, като страна председател на общността.

Припомняме ви, че ЕК разработи плана за развитие на региона още през лятото. Той се фокусира върху четири основни приоритета - околна среда и почистването на силно замърсеното море, икономика, енергетика и транспорт (развитие на газопреносни и транспортни мрежи) и сигурност (борба с организираната престъпност). В проекта участват осем страни-членки на ЕС (Дания, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Литва, Полша и Швеция), като всяка от тях ще е координатор по един или повече от петнадесетте плана, които оформят цялостната стратегия.

„Стратегията ни дава добра база за съвместна дейност. Вече имаме 80 проекта, които можем да извършим под тази обща стратегия", допълва Малстрьом днес. Според нея тази работа може да се използва като модел за бъдещето развитие на общността.

Освен Балтийската стратегия в дневния ред на министрите в понеделник бяха и климатичните промени и основният проблем - как да бъдат финансирани дейностите по опазването на околната среда. Решение на този въпрос ще бъде търсено и на заседанието на лидерите на ЕС в края на тази седмица.

Заседанието на външните министри от общността продължава и днес. В програмата са записани дискусии относно присъствието на съюза в Афганистан, Пакистан и Босна, както и ситуацията в Шри Ланка след края на гражданската война.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...