Банките в ЕС са намалили "лошите" кредити

28.11.2018 | 17:30
по статията работи: econ.bg
В началото на следващата седмица европейските финансови министри трябва да вземат решение за пътна карта за започване на политически дискусии относно гаранционната схема EDIS
Банките в ЕС са намалили "лошите" кредити
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейските търговски банки са намалили лошите заеми и са увеличили своите провизии, посочи в сряда Европейската комисия, цитирана от Ройтерс. Това става факт преди финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) да решат през следващата седмица как и кога да въведат обща схема за гарантиране на депозитите в рамките на съюза, която схема ще зависи до голяма степен от по-ниския банков риск.

Европейската схема за гарантиране на влоговете (EDIS) ще гарантира, че всеки притежател на депозит до 100 хил. евро във всяка една банка в страна - членка на еврозоната винаги ще успее да възстанови тези средства в случай на колапс на дадена банкова институция.

Въпреки че това би помогнало за повишаване на доверието в банковия сектор и за предотвратяване на мащабно изтичане на средства от банките, Германия и някои други северноевропейски страни смятат, че схемата EDIS може да бъде въведена, едва след като банките в различните страни станат по-безопасни посредством ограничаване на съществуващите рискове.

Един от тези ключови рискове е броят на необслужваните кредити, които често са наследство на банките в резултат на финансовите и дълговите кризи в еврозоната, както и размера на провизиите, които са заделени във връзка с тези "лоши" кредити.

В началото на следващата седмица европейските финансови министри трябва да вземат решение за пътна карта за започване на политически дискусии относно гаранционната схема EDIS, както и за други реформи за задълбочаване на икономическата интеграция между 19-те държави, споделящи еврото.

"Справянето с високите нива на необслужваните кредити е част от усилията за намаляване на рисковете в европейския банков сектор", заяви в сряда вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс. "Въз основа на постигнатия напредък по отношение на намаляването на риска, приканвам финансовите министри и лидерите на ЕС да се споразумеят през декември за конкретни мерки за споделяне на риска", посочи той, визирайки EDIS.

Според представения днес доклад на ЕК, съотношението на "лошите" кредити във всички банки в ЕС е намаляло през второто тримесечие до 3,4% от всички кредити спрямо 4,6% година по-рано и в абсолютна стойност е било в размер на 820 млрд. евро.

За сравнение, последни данни на Световната банка показват, че средната глобална стойност на лошите кредити през 2017-а година е била 3,7% от всички банкови кредити.

Обобщените данни за ЕС и в частност за еврозоната обаче прикриват съществуващите големи разлики. Така например, необслужваните банкови кредити в Гърция са в размер на цели 44,9% от всички кредити, в Кипър са 28,1%, в Португалия - 11,7% и в Италия - 10,0%.

Според Комисията коефициентът на провизиране също се е подобрил до 59%, като по-дългосрочната тенденция показва, че съотношението на лошите кредити отново се приближава към нивата от преди последната финансова криза.

За да помогне за по-доброто справяне с икономическите сътресения и кризи, ЕС също така желае да изгради и така наречения "Съюз на капиталовите пазари" (CMU), който ще улесни инвеститорите, компаниите и отделните граждани да заемат средства и да инвестират в целия ЕС.

"Съюзът на капиталовите пазари има за цел разширяване на достъпа до финансиране за малки и средни предприятия и за увеличаване на възможностите за инвестиции в Европа", посочи друг вицепрезидент на ЕК - Юрки Катайнен. "Затова ние разчитаме на подкрепата на Европейския парламент и на Съвета на Европа да се споразумеят бързо за все още нереализираните мерки, които предложихме в рамките на програмата на Банковия съюз и на Съюза за капиталовите пазари", допълни той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 06.08   1623 г. – Кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII. 1806 г. – Франц II абдикира от императорския престол, с което престава да...