Банките готови да финансират европроекти за строеж на фотоволтаични централи

20.05.2009 | 16:13
по статията работи: Петър Чернев
ДКЕВР трябва да фиксира преференциални цени за енергията, произвеждана от ВЕИ, коментира експерт
Банките готови да финансират европроекти за строеж на фотоволтаични централи

Снимка: Hedge Consult

Банковите институции трудно биха осигурили финансиране на проекти за изграждане на фотоволтаични централи, които не се реализират по европейските програми. Това заяви днес Величка Димитрова, директор отдел „Финансова координация" на Банка ДСК, по време на конференция на тема: "Възобновяеми енергийни източници. Фотоволтаични централи - инвестиции и възвръщаемост". Събитието се проведе с медийното партньорство на Econ.bg.

Банката не може да проявява претенции за това какъв вид централа има интерес да строи клиентът й. Тя се интересува от това за колко време ще успее да си възвърне направените инвестиции, обясни още Димитрова.

Тя добави, че финансовата институцията, която тя представлява, е готова да осигури финансирането на проекти, които се реализират по европейските програми или с помощта на публично-частни партньорства.

От своя страна Даниел Николов от консултантска къща BN Consult изрази мнение, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да фиксира преференциални цени за енергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Според него тази мярка може да доведе до увеличаване на инвеститорския интерес.

По време на конференцията една от фирмите, които се занимават с проектиране, доставка, монтаж и присъединяване на статични и следящи слънчеви системи - „Сънпауър България", представи изградените от нея фотоволтаични мощности. Те са четири на брой, всички са свързани към електропреносната мрежа на „ЕВН България" и се намират в северната част на страната. Това съобщи Петър Чолаков от „Сънпауър България". Мощностите са както следва:

Край село Тополчане, област Сливен. Тя е била пусната в експлоатация на 6 май 2007 г. Системата е тракерна (следяща слънцето) и има капацитет инсталирана мощност 5 киловата. За периода април 2008 - март 2009 г. тя е произвела 9170 киловатчаса енергия. В нея са инвестирани около 50 хил. лв. (В това число не се включват инвестициите за придобиване на земята, върху която е била построена мощноста).

Върху покрива на многопрофилна болница „Иван Селимински", Сливен. Тя е била пусната в експлоатация на 1 април 2007 г. Системата е статична и е с инсталирана мощност 10 киловата. В нея са инвестирани около 78 хил. лв. За периода април '08-март'09 г. мощността е произвела 12.130 киловатчаса енергия.

В село Средногорци, Смолян. Тя е била пусната в експлоатация на 29 октомври 2007 г. и представлява тракер система и има инсталирана мощност 44 киловата. За периода април '08-март'09 са били произведени над 70 хил. киловата енергия. Около тази мощност не се изискват допълнителни инвестиции за осигуряването на охрана, обясни Чолаков, тъй като тя се намира в близост до МиниВЕЦ „Средногорци". Слънчевата централа е била построена за 3 месеца.

В село Сърнево, близо до градовете Стара Загора и Раднево. Тя е била пусната в експолоатация на 1 юли 2008 г. и представлява тракер система с инсталирана мощност 24.48 киловата. За 10 месеца тя е произвела 35 мегавата енергия. Средно дневно централата произвежда около 200 киловата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 24.02   303 г. – Император Диоклециан издава указ за преследване на християните в Римската империя. 1303 г. – Битката при Рослин, част от Първата война за независимост...