Банките отчетоха 189 млн. лв. печалба за първите два месеца на годината

31.03.2018 | 10:30
по статията работи: econ.bg
Общата сума на активите нараства до 97.3 млрд. лв.
Банките отчетоха 189 млн. лв. печалба за първите два месеца на годината
Снимка: БГНЕС

През февруари 2018 г. балансовото число на банковата система нараства, като се наблюдава увеличение в кредитите и авансите, портфейлите с ценни книжа, депозитите и балансовия капитал. В размера и структурата на ликвидните активи няма съществена промяна и в края на февруари ликвидната позиция на банковия сектор остава висока. Печалбата на банковата система за първите два месеца на 2018 г. е 189 млн. лв. Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, за двата месеца са 64 млн. лв., съобщи БНБ.

Общата сума на активите нараства през февруари с 0.4% (390 млн. лв.) до 97.3 млрд. лв. Увеличават се балансовите суми на кредитите и авансите (с 1.8%) и на портфейлите с дългови и капиталови инструменти (с 0.5%). Делът на петте най-големи институции в активите на системата в края на февруари нараства до 59.1%.

Брутните кредити и аванси се увеличават през отчетния месец с 0.5% (396 млн. лв.) с приноса на кредитния портфейл и на вземанията от кредитни институции. Брутният кредитен портфейл на банковата система (без кредитите и авансите за секторите централни банки и кредитни институции) нараства през февруари с 0.4% (198 млн. лв.) до 56.5 млрд. лв. Увеличение се наблюдава при кредитите за нефинансови предприятия (със 136 млн. лв., 0.4%) и за домакинства (с 68 млн. лв., 0.3%). Намалението при кредитите за други финансови предприятия и за сектор държавно управление е незначително.

При депозитите в банковата система през месеца е отчетено нарастване с 0.4% до 83.4 млрд. лв. Увеличават се депозитите на домакинства (с 351 млн. лв., 0.7%), други финансови предприятия (с 33 млн. лв., 1.2%), нефинансови предприятия (с 19 млн. лв., 0.1%) и на сектор държавно управление (с 16 млн. лв., 0.7%). Намаляват депозитите на кредитни институции (със 109 млн. лв., 2.1%).

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на февруари възлиза на 12.3 млрд. лв., като през месеца се увеличава с 57 млн. лв. (0.5%) главно поради растежа на печалбата.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 21.01   1506 г. – По нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана – Швейцарската гвардия. 1542 г. – Английският парламент осъжда на смърт за...