Барак Обама застана начело на САЩ

20.01.2009 | 18:23
по статията работи: econ.bg
Точно в 19:00 часа Обама положи клетва като 44-тия президент на най-силната държава в света
Барак Обама застана начело на САЩ

Точно в 19:00 часа българско време Барак Обама положи клетва като 44-тия президент на САЩ. Той е първият афроамериканец стопанин на Белия дом. Начело на най-силната държава в света Обама смени Джордж Буш, който беше държавен глава два поредни мандата (2001-2009 г.).

Обама
се закле като президент върху същата библия, която е използвана от Ейбрахам Линкълн. На церемонията присъстваха досегашният президент Джордж Буш и още трима бивши държавни глави и техните съпруги – Джими Картър, Джордж Буш-баща и Бил Клинтън.

Церемонията по встъпване в длъжност на първия чернокож президент на САЩ започна точно в 17:00 часа. Тогава
Обама влезе в Белия дом, за да се срещне с Джордж Буш-младши. 

При температура от -7 градуса по Целзий от Мемориала на Линкълн до Капитолия се събра тълпа, която според Bloomberg е от повече от 2 млн. души, за да приветства новия президент на САЩ. Вашингтонското метро не смогва с трафика, а две станции бяха затворени, след като една жена беше блъсната от мотриса.

Две години след като започна борбата за това да стане глава на най-могъщата държава в света, Обама влиза в Овалния кабинет като четвъртия най-млад президент в историята на САЩ (47 години) и като първият чернокож – бариера, която според мнозина нямаше как да бъде преодоляна. По този начин се слага и край на осемгодишното управление на Републиканската партия, след като и в двете камари на Конгреса демократите имат мнозинство.

Напускащият поста си досегашен президент Джордж Буш остави писмо на наследника си в горното чекмедже на президентското бюро, спазвайки традицията. Буш ще бъде запомнен като един от най-непопулярните американски президенти изобщо, въвлякъл САЩ в две така и недовършени войни и лидер на най-силната икономика в света по време на най-тежката икономическа криза в света и в САЩ от близо половин век насам. Икономическото наследство на Буш е – 11 млн. души са без работа (7.2% безработица през миналата година), едно на всеки десет американски жилища е с просрочена ипотека, а индустриалният индекс Dow Jones загуби 33.8% от стойността си през 2008 година – най-големият му спад от 1931 година насам. Това означава загуба на 10 трилиона долара от стойността на акциите на компаниите, листнати в Dow Jones.

Недовършената работа на администрацията на Буш ще е първият огромен товар за новите управници. Все пак социологическите проучвания показват, че американците вярват в успеха на Обама. Той самият се застрахова, че ще мине време преди нещата да се подобрят.

Докато тече церемонията, заместник на Барак Обама ще е министърът на отбраната Робърт Гейтс.

Около една дузина от членовете на новия кабинет вече са избрани като остава само те да бъдат одобрени от Сената. Засега единственият проблем изглежда незабавното одобрение за държавен секретар на Хилари Клинтън, но ако това стане се очаква най-късно утре (21.01.09) тя да бъде одобрена с пряко гласуване.

Охраната на събитието е безпрецедентна – 10 хил. души от Националната гвардия се грижат за сигурността на президента. Към тях са присъединени 8 хил. полицаи от окръг Колумбия, както и хиляда агенти от ФБР. 20 хил. души от Националната гвардия са мобилизирани и ще се включат в охраната в случай на възникване на извънредна ситуация, заяви Майкъл Чертоф, министър на вътрешните работи на САЩ, пред CNN. Повечето от мостовете в американската столица са затворени, а по останалите има контролно-пропускателни пунктове.


Барак Обама е роден в Хонолулу, Хаваи, през 1961 година, припомня БГНЕС. Неговите родители се запознават по време на следването си там. Баща му - Барак Обама-старши, е от Кения, а майка му - Ан Данъм, е бяла американка от Уичита, Канзас. Те се разделят, когато той е на две години и по-късно се развеждат. Бащата на Обама се завръща в Кения и успява да види сина си само още веднъж преди да загине в автомобилна катастрофа през 1982 г. След развода им майка му се омъжва за Лоло Суторо и цялото семейство се премества в родната му страна, Индонезия. Там Обама посещава училища в Джакарта, докато навършва десет години. След това се завръща в Хонолулу, където живее с родителите на майка си до завършването на средното си образование през 1979 г. Майката на Обама пристига в Хаваи през 1972 година за няколко години, но се връща обратно в Индонезия, за да завърши докторската си дисертация там. Тя умира от рак през 1995 г.

След гимназията Обама се премества в Лос Анджелис, където учи две години в университет. След това се прехвърля в Колумбийския университет в Ню Йорк, където изучава политология и специализира международни отношения. Обама завършва университета през 1983 година и започва работа. Четири години по-късно той се премества в Чикаго, където започва да ръководи проект за развиване на местна църковна структура, обхващаща осем католически епархии. През 1988 г. Обама е приет в Харвардски университет със специалност право. По време на втората година от следването си той е избран за главен редактор на академичното сп. "Harvard Law Review. Това е първият случай, в който афроамериканец заема подобна позиция и пресата обръща голямо внимание на този факт. По време на летните месеци Обама работи в правни кантори в Чикаго.

След завършването на Харвардския университет през 1991 г. той се завръща в Чикаго. Там срещнал и бъдещата си съпруга Мишел Робинсън, с която в момента имат две дъщери - Малия и Саша. През 1992 г. Обама започва да преподава конституционно право в Чикагския университет - до 2004 г. Успоредно с това започва и работа в правна кантора, чиято дейност е съсредоточена в областта на гражданските права и икономическите взаимоотношения. В нея той работи до 2002 година. Кариерата му в политиката започва през 1996 г. Тогава е избран в местния сенат на щата Илинойс, където си спечелва реномето на човек, който винаги се стреми към консенсус.

Популярността му набра скорост от неговото изказване пред националната конференция на демократите през лятото на 2004 г., а броени месеци по-късно той стана едва петият чернокож в Сената на САЩ. На 10 февруари 2007 в Спрингфилд Илинойс сенатор Барак Обама обяви, че ще се състезава за номинацията на Демократическата партия на следващите президентски избори в САЩ през 2008 г. След като спечели номинацията в оспорвана надпревара срещу Хилари Клинтън, Обама обяви за свой вицепрезидентски кандидат сенатора-ветеран от Делауеър Джо Байдън. На 4 ноември 2008 г. Барак Обама беше избран за президент на САЩ.



Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...