Безработицата в еврозоната се понижи до 11-годишно дъно

01.07.2019 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Рекордни дъна на безработицата през май в ЕС от 6,3% и в България - от 4,5%
Безработицата в еврозоната се понижи до 11-годишно дъно
Снимка: Агенция по заетостта

През май 2019 година нивото на безработица в 28-те страни от Европейския съюз се понижи до ново рекордно дъно от 6,3%, в рамите на еврозоната - до близо 11-годишно дъно от 7,5%, а в България стабилизира на априлското историческо дъно от 4,5% - най-ниско ниво от 2000 година, откакто Евростат разполага с данни за нашата страна.

Безработицата в ЕС се понижи от 6,4% през април до 6,3% през месец май - най-ниска безработица, откакто Евростат стартира това месечно проучване през януари 2000-а година, след като година по-рано беше на ниво от 6,9%. В рамките на еврозоната нивото на безработицата се понижи до 7,5% спрямо 7,6% през април и 8,3% година по-рано.

Според европейската статистика общо 15,653 млн. европейци, от които 12,348 милиона от еврозоната, са били без работа през петия месец на настоящата година, като спрямо април е отчетено понижение на безработните в ЕС със 71 хиляди и в рамките на еврозоната - със 103 хиляди. Спрямо май 2018 година общият брой на безработните европейци е спаднал с 1,277 милиона, от които 1,133 милиона в единния валутен блок.

Рекордно ниските нива на безработицата в еврозоната и в целия ЕС остават едни от малкото позитивни новини за състоянието на европейската икономика и предполагат, че опасността от рецесия е малко вероятна. Поне на теория много ниската безработица трябва да подкрепи потребителските разходи и респективно икономиката на стария континент.

Най-ниска безработица през април е регистрирана в Чешката република, следвана от Германия (3,1%) и Нидерландия (3,3%), докато най-висока остана безработицата в Гърция, в Испания.

В рамките на май общо 3,217 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС, като това представлява понижение на младежката безработица със 176 хиляди спрямо година по-рано, когато безработицата сред младите европейци беше на ниво от 15,1%.

Евростат представи и данни, според които и нивото на безработица в България стабилизира през май в априлското рекордно историческо дъно от 4,5%. Година по-рано  безработицата в нашата страна беше на ниво от 5,3%.

По този показател нашата страна заема единадесето място сред всички 28 членове на Европейския съюз с най-ниска безработица и е една от 18-те страни - членки на ЕС с безработица, която е по-ниска от средноевропейската.

През петия месец на настоящата година 150 хиляди българи са били без работа спрямо 152 хиляди през април и 177 хиляди година през май 2018-а година, показват днешните данни на Евростат. Това е рекордно нисък брой на безработните българи откакто съществува тази статистика за нашата страна от началото на далечната 1995 година.

Нивото на младежката безработица в България се повиши през май до 11,1% от 10,8% през предходния месец, като през петия месец на годината без работа са били общо 15 хиляди български младежи на възраст под 25 години спрямо 15 хиляди и през април и 21 хиляди година по-рано.

Данните на Евростат също така показват, че безработицата сред жените в нашата страна се понижи през май до 4,1% от 4,2% през април - далеч под безработица от 4,8% година по-рано, докато безработицата сред мъжете се понижи до 4,7% от 4,8% месец по-рано и спрямо 5,8% през май 2018 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...