Безработни младежи си купуват образование с кредитни карти

08.11.2013 | 11:25
по статията работи: Ралица Стоянова
ИСС предлага 37 мерки за борба с младежката безработица
Безработни младежи си купуват образование с кредитни карти

Правителството обмисля нова идея за борба с младежката безработица. Тя предвижда младите хора с ниски доходи и образование да разполагат с кредитни карти, с които да могат да платят курс за обучение, да си купят учебници и да покрият пътните си разходи до учебното заведение. 

Разходите ще се покриват с евросредства и няма да се налага след време за тях да плащат младежите. Това е една от 37-те мерки, които Икономическият и социален съвет (ИСС) предлага за борба с младежката безработица.

ИСС предлага още безработните младежи да получават помощи за безработица, ако до 4 месеца след като завършат, не са си намерили работа, не са започнали стаж или курс за обучение. Идеята е следващите 4 месеца те да получават до половин минимална заплата или 155 лв. според сегашния  размер.

Задължително условие ще бъде през тези месеци младежите да не бездействат, а да бъдат насочени към подходящи обучения, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда, каза президентът на КНСБ и член на ИСС Пламен Димитров, който представи мерките, пише в. "Труд".

В момента много млади хора не получават обезщетение за безработица от НОИ, тъй като нямат изисквания осигурителен стаж.

Друга идея е за хората с по-висока квалификация да се откриват индивидуални сметки за обучение, които да се зареждат от работодателя, държавата и самия работещ. Целта е да се стимулира ученето през целия живот и да се гарантира кариерното развитие.

Съветът предлага още да се стимулират чрез данъчни облекчения частните инвестиции в иновации и научна дейност, от които се ползват млади учени.

Отделна група от мерки са насочени към разработването на политики за подобряване на баланса между трудовия и семейния живот. Необходимо е да се използват гъвкави графици за работното време и да се допуска част от работата да се върши от дома. 

Да се стимулира създаването на родителски кооперативи за гледане на деца на работещи млади родители, предлага още ИСС. Друга идея е майките с деца до 3 години, които работят или учат, да ползват ваучери за бавачки или домашни помощници за битови ремонти.

България изразходва 3,3% от БВП за допълнително обучение, субсидирана заетост и социално подпомагане само на младежи, които нито работят, нито учат. По този показател сме на първо място в ЕС, показва статистиката на Брюксел.

Въпреки това страната ни е сред държавите в Евросъюза с висока младежка безработица. България е на 7-о място в ЕС по този показател, след Испания, Гърция, Италия, Кипър, Словакия, Хърватия, Португалия.

България ще получи 100 млн. евро от ЕК през следващите две години по инициативата на Европейската комисия “Гаранция за младежта”, за да се справи с младежката безработица.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 17.02   364 г. – Детрониран и убит е византийският император Йовиан за неговата силна привързаност към християнството. 1568 г. – Императорът на Свещената Римска...