Без декодери няма (пълна) цифровизация

07.08.2013 | 12:40
по статията работи: Екип на Econ.bg
Срокът за изключване на аналоговия сигнал ще бъде удължен, потвърдиха от МТИТС. До 12 август се подават офертите за доставка на декодери за втория снабдителен етап
Без декодери няма (пълна) цифровизация

Аналоговият сигнал няма да бъде изключен, докато не бъдат осигурени декодери за всички райони на страната. Това беше потвърдено на тематичната пресконференция, която се проведе днес в сградата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Пресконференцията беше водена от ресорния зам.-министър Георги Тодоров и Калина Димитрова, директор на дирекция „Съобщения“ във ведомството.

Както вчера стана ясно, срокът за изключване на аналоговия сигнал за ефирната телевизия в страната ще бъде удължен. Причината е, че все още текат отворени процедури по определяне на изпълнител за доставка на декодиращи устройства за улавяне на цифровия сигнал за втория снабдителен етап.

Първият етап приключи в рамките на миналия месец. Остава да се осигурят декодери на Югозападния, Югоизточния и Северния централен район в страната, както и на всички райони на Столична община с изключение на „Оборище“, обясни Георги Тодоров.

Той информира още, че срокът за подаване на оферти за изпълнител на съответната обществена поръчка изтича на 12 август 2013 г. На 13 август МТИТС ще оповести кои фирми са подали оферти.

След това предстои изборът на изпълнител, последван от самото изпълнение на поръчката или доставката на декодери за изброените райони.

Междувременно процесите ще следи ангажираната с това ведомствена комисия. Тя ще работи стегнато и в съответствие с всички норми – Закона за обществените поръчки (ЗОП), документацията на изпълнителя и т.н., увери Тодоров. „Няма да наруша нито една норма и нито един закон“, заяви категорично зам.-министърът.

Изключването на сигнала ще става поетапно, а необходимите решения ще се обсъждат и вземат в хода на изпълнението на процедурите. Комисията ще работи постоянно и през месец август и ще се събира периодично.

Министерството все още не може да се ангажира с конкретни нови срокове. Целта е процедурата да приключи максимално бързо, без обаче това да изпреварва повсеместното снабдяване с нужните декодери. "Докато не се осигури възможност на всички правоимащи лица да се снабдят с устройства, аналоговият сигнал няма да бъде спрян", заяви Георги Тодоров.

Честоти за 29 милиона лева?

Директорът на дирекция „Съобщения“ Калина Димитрова още веднъж разясни отделните етапи по преминаването от аналогов към цифров ефирен сигнал.

Въвеждането на цифрови сигнали, част от втория етап на проекта, ще включва честоти, чийто ползвател в момента е Министерството на отбраната, каза тя, запитана за заложените в актуализирания бюджет допълнителни средства, свързани с процедурите по цифровизация. Вчера тази информация оповести министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Заложената сума за освобождаване на честотите е около 29 милиона лева. Междуведомствена комисия вече работи за дългосрочното изпълнение на тази част от проекта, допълни Калина Димитрова. Част от освободените сигнали ще са достатъчни за начало на изграждането на цифрова ефирна мрежа.

За повече информация обаче ще трябва да се обърнете към съответното министерство, добави тя.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...