Без риск: Швейцарските фирми инвестират у нас

27.06.2013 | 13:50
по статията работи: Теодора Пенева
Проект на Българо-швейцарската камара стимулира сътрудничеството между малките фирми в секторите металообработка, електротехника и машиностроене
Без риск: Швейцарските фирми инвестират у нас

Няма риск за швейцарските предприятия, които имат желание да инвестират у нас, въпреки неспокойната политическа обстановка. Това заяви Васил Радойновски, ръководител на Секретариата на Българо-швейцарската търговска камара (БШТК) по време на днешната встъпителна пресконференция по повод проекта за взаимно сътрудничество.

Швейцария е дългогодишен икономически партньор на страната ни – между 1996 и 2012 г. фирми от алпийската държава са вложили у нас близо 1,15 милиарда евро. С това тя се нарежда на девето място сред чуждестранните инвеститори за периода. За 2012 г. по преки инвестиции в България Швейцария е на трето място.

У нас инвестират световни пазарни лидери като водещия производител на храни Nestle („Нестле“) или строителния производител Holcim (“Холсим“). Проектът на Българо-швейцарската камара обаче е с фокус върху малките и средни предприятия – доставчиците и поддоставчиците на големите фирми. "Искаме да потърсим швейцарски фирми, които не знаят за България, но с наша помощ да успеят да намерят партньори тук“, поясни Райдоновски.

Той даде за пример функциониращ швейцарски завод в сферата на автомобилната индустрия, отворил врати в Стара Загора. Основната му дейност е производство на фарове, но по този начин подпомага производството на редица големи компании. Малки и средни швейцарски фирми на българска територия има още в градове като Пловдив, Перник, Севлиево, Търговище и др.

Целта на проекта на Камарата е чрез опита на развитата европейска страна да се стимулират с нови подходи българските пазари. Макар по-голямата част от в момента работещите швейцарски производители да изнасят продукцията си навън, пренасяйки модела на своята дейност у нас, те развиват нашата икономика.

По време на събитието беше засегната и темата за обучаването на младите хора от предприемачите - риск, който все повече фирми поемат. Докато голяма част от инвеститорите умишлено отварят предприятията си в градове с добри университети в областта, много от тях наемат млади хора, които сами квалифицират. Така например практика на електроенергийния предприемач ABB („АББ“) е да ангажира студенти, които са в първи или втори курс и да залага на тяхното обучение.

Проектът на БШТК се изпълнява в партньорство с Търговска камара Швейцария - Централна Европа (SEC) със седалище в Цюрих, която координира швейцарските компании. От българска страна координацията ще става посредством браншовите сдружения, работодателските организации и регионалните партньори на Камарата. Инициативата е в самото си начало и тепърва ще се търсят най-добрите подходи за развиването ѝ, като по думите на Васил Радойновски целта е да се излезе от възприетите шаблонни практики. Един от плановете е за създаването на достъпен електронен регистър на предприятията, включени в партньорската програма.

Засега се планира тя да обхваща основно секторите на металообработката, машиностроенето и електротехниката. Правят се проучвания и на потенциала на предприятията от IT сектора.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 29.10   539 пр.н.е. – Персийският цар Кир II Велики, със завладяването на Вавилон издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир. 1859...