Бивши PR-и на БАБХ са взели 50 хил. лв. от МЗХ за рекламиране във Facebook

21.08.2012 | 10:34
по статията работи: Петя Бързилска
Фирмата трябва да представи в социалните мрежи Програмата за развитие на селските райони
Бивши PR-и на БАБХ са взели 50 хил. лв. от МЗХ за рекламиране във Facebook
Снимка: Sxc.hu

Фирма на бивши специалисти по връзки с обществеността (PR специалисти) на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е сключила договор за около 50 000 лв. за представяне в социалните мрежи Facebook и Twitter на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Фермери, участващи в Комитета по наблюдение на програмата, са алармирали БГНЕС за подписания договор, а от Министерството на земеделието и храните потвърдиха за него.

Припомняме, че в началото на този месец стана ясно, че страницата на ПРСР е харесвана само от 48 души, като малко по-късно от МЗХ публикуваха съобщението, че тя е още в процес на разработване и предстои представянето й пред обществеността. Това ще стане през септември 2012 г. Заложено е до началото на 2013 г. феновете да бъдат поне 1,3 хил. души. Към този момент (21 август) хората, които са харесали страницата на ПРСР във Facebook са 215 души.

За"изработване и поддържане на интернет страница на ПРСР в Facebook и Twitter" на 12 януари 2012 г. е сключен договор с "КЕЙ ЕМ КОМ" ООД. С това накрая се разбулва мистерията коя е фирмата - късметлия, взела апетитната поръчка, след като от седмици се говори за това.

От аграрното министерство обясниха, че изпълнителят по договора е избран след проведена тръжна процедура по реда на Наредбата за възлагане на малките обществени поръчки. Водещият критерий за избор на изпълнител е бил най-ниската предложена цена.

Зад "КЕЙ ЕМ КОМ" ООД обаче стоят бившите PR-и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) - 25-годишната Кристина Спасова и 24-годишната Лора Димитрова. Проверка в Търговския регистър показва, че фирмата е учредена на 26 септември 2011г., т.е. три месеца преди да се подпише договора.

Интересно е още и това, което показва фирменият регистър ДАКСИ показва - преди да учреди фирмата Кристина Спасова е била в управата на "Консорциум Д енд Д-КЕЙ ЕМ КОМ" ДЗЗД, за която ДАКСИ посочва, че е прекратила дейността си. Собственици на последната фирма с 50% от капитала е била "Д ЕНД Д" - Агенция за проучване и връзки с обществеността.

Според официалния отговор на МЗХ Кристина Спасова е работила като старши експерт "Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции" от 20 април 2011 до 26 септември 2011. В същата дирекция е работила и Лора Димитрова, но на длъжност младши специалист. Тя е работила там от 09 март 2011 до 27 февруари 2012 г.

БГНЕС потърси Кристина Спасова търсейки отговор на въпросите била ли е държавна служителка и PR на БАБХ, когато е спечелила обществената поръчка за завидната сума. Тя потвърди изнесената от МЗХ информация за това кога е работила в БАБХ.

"Документи за участие подадохме на 1 януари 2011 година. Общата стойност на договора е 47 500 лева без ДДС, а до момента сме получили 15 833,33 лева без ДДС", каза Спасова и отбеляза, че след предаване на работата МЗХ може да направи финансова корекция в плащането, ако някоя от задачите не е изпълнена качествено и в срок.

"Работата по изработването на профилите на ПРСР започна в средата на януари месец 2012 г. Първият етап по изработката им беше обработването на информация за програмата с приблизителен обем от около 20 000 страници. Вторият етап беше техническата изработка на приложенията на страницата, които се довършват и в момента, тъй като датата за официалното представяне на страницата е насрочена за 1 септември 2012 г. Към момента страницата във Фейсбук е на 95% готова", каза тя. Целта им е в страницата да има най-малко 1300 активни потребители.

Другият късметлия, спечелил поръчка за около 50 000 лв е Антони Стоев. 25-годишният Стоев е управител на дружеството "ЕМ ЕНД МАРК" ЕООД. Срещу тази завидна сума пари от фирмата се очаква "да публикува информация и коментари по Програмата в различни интернет форуми в продължение на една година". И тази фирма е избрана за това, че е предложила най - ниска цена, а договорът с нея е подписан на 16 януари тази година.

От МЗХ подчертаха, че "посочването на сумата от 100 000 лв. като "заплатени" е некоректно и не отговаря на истината". "Освен това цитираната сума представлява общият индикативен максимален размер на разходите, предвиден първоначално за изпълнение на двете дейности. След проведени горепосочените тръжни процедури по реда на чл.2, ал.1, т.2 от НВМОП общата стойност на двата договора е 94 300 лв., разпределени както следва 47 500.00 лева за Facebook и Twitter и 46 800.00 лева за интернет форуми", казват още от министерството.

От отговора на Кристина Спасова обаче е видно, че сумата по сключения от тях отговор е без ДДС.

Парите идват от ЕС по мярката "Техническа помощ" на Програмата за развитие на селските райони. Всеки от договорите е сключен за период от 1 година. И двата договора са в процес на изпълнение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 05.03   1558 г. – Испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за пушене. 1684 г. – Австрия, Полша, Венеция и Русия създават Свещена лига за борба срещу Османската...