Млечните продукти на Маджаров отдавна са част от ежедневието на хората с изисквания към храната, нейното качество, вкус и ползи за здравето. Зад този успех стои едно семейство инженер-технолози по храните, Димитър и Юлия Маджарови. По-късно в семейната фирма се включва дъщерята Станислава, която ръководи маркетинга и износа на млечни продукти. Синът, Филип, има собствен бизнес в сферата на финансите, но също помага – чрез стратегически съвети.
От 10 до 150 работни места в мандрата на Маджаров
Бизнесменът Димитър Маджаров започва собствено производство на млечни продукти през 1998 г. Той и съпругата му Юлия Маджарова първо взимат под наем мандра в Стамболийски, а през 2007 г. я купуват. Запазват работните места на десетте служители, които получават „в наследство“. Откриват и нови – за квалифицирани работници, технолози, отговорници по качеството. Днес водещата компания за производство на млечни продукти осигурява прехраната над 150 души и има над 10 отличия за качество. Доста от хората, които от самото начало са в мандрата на бизнесмена Димитър Маджаров, и до днес работят там.
Качествено производство са прави с качествени хора
В началото мандрата работи само с 3 тона. Днес преработва до 80 тона свежо българско мляко, а площта, от около 900 кв.м., достига 4.5 дка. В продуктите на Димитър Маджаров няма никакви консерванти и се използва качествена суровина, само мляко от български ферми първа категория.
Доста от хората, работещи в мандрата, са с над 10-годишен стаж и знаят какво означава поддържане на едно и също качество. Затова фирмата обръща изключително внимание на обученията. „Да правиш млечни продукти е отговорно, не бива да се бърза“, споделя съпругата на бизнесмена Юлия Маджарова, която ръководи мандрата. Тя пояснява, че една година е нужна на служител да овладее тънкостите в занаята.
Първо на стаж, а после на работа постъпват нови „таланти“ от професионалната гимназия по храни и Университета по хранителни технологии в Пловдив. И тъй като в гимназията няма специалност „Мляко“, Юлия и Димитър Маджарови редовно показват на учениците как се правят качествени млечни продукти.
Грижа за служителите
Голяма част от заетите в мандрата са от Пазарджик, Пловдив и Стамболийски. Фирмата им предоставя безплатен транспорт. На всички се осигурява безплатно изхранване. Празнични бонуси за Коледа и Великден и подаръци за децата са сред начините, по които бизнесменът Маджаров стимулира хората си. На тези пък, които имат нужда от финансова помощ, предоставя безлихвени кредити.
Как в мандрата се поддържа безупречна хигиена
Млечните продукти на бизнесмена Димитър Маджаров се произвеждат в безукорна чистота. Мандрата работи без почивен ден и отговаря на всички европейски хранително-вкусови изисквания. Чрез модерна апаратура се прави проверка за наличие на антибиотици, сухо вещество, протеини, масленост, водно съдържание, както и анализ за липса на замърсяване и микроорганизми. Ежедневно се следи дали няма отклонение от рецептурите. Преди започване на производство служителите се обличат в чисто облекло, включително шапки и ръкавели, което се подменя при всяко тяхно излизане. Машините и опаковките предварително се измиват и дезинфекцират. По време на пълнене всички повърхности се мият. В края на работния ден отново се прави основно измиване на машини и помещения и пълна дезинфекция. Работното облекло се заменя с чисто ново всеки ден.
Запазване на работните места и по време на пандемията
През последните 5 години Маджаров не е съкращавал никого въпреки трудностите. По време на пандемията производството на кисело, прясно мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти продължава при още по-строги правила. Столовото хранене е по график. Работните смени и транспортът се реорганизират, така че служителите да са спокойни за своето здраве и за това на семействата си. Маджаров не само поема разходи за COVID-тестове, но и осигурява лекарска помощ при необходимост. Стартиралото преди 23 години производство с 10 служители днес е една от десетте най-големи фирми за качествени млечни продукти у нас.