Бизнесът в подкрепа на образованието

01.11.2011 | 17:45
по статията работи: Петя Бързилска
Днес беше учредено "Обществото за лоялност", имащо за цел да подпомага развиването на практически програми в университетите и да популяризира добрите бизнес практики
Бизнесът в подкрепа на образованието

Днес беше учредено "Общество за лоялност" от водещи компании от различни браншове у нас. Причината за предприемането на инициативата е липсата на комуникация между университетите и компаниите през последните 20 години.

Цел на организацията е обединяване на бизнеса в подкрепа на българското образование.

Инициатор за създаването на "Обществото за лоялност" е консултантската компания "Брейн Сторм Консулт".

Организацията иска да утвърди и популяризира добрите бизнес практики. Освен това цел е осъществяването на постоянен и ползотворен диалог между представители на бизнеса и образованието. Стремежът на "Обществото за лоялност" е подпомагане реализацията на младите хора в България. Организацията е създала специална програма в подкрепа на българските университети под надслов "Има смисъл да мечтаеш в България". Зад програмата застава Министерството на образованието, младежта и науката.

Програмите на българските университети не са практически насочени. Това пречи на голям брой студенти да намерят професионална реализация. Само един от петима студенти си намира работа по специалността. Като цяло в България най-много стажантски програми бизнесът предлага в областта на информационните технологии и енергетиката. Затова и целта на каузата "Има смисъл да мечтаеш в България" е инициирането на практически ориентирани студентски програми. Също така сдружението ще участва и в обучението на студентите. По този начин те ще бъдат подготвени да отговарят на изискванията на бизнеса.

По време на събитието беше обявено създаването, именно по предложение на "Обществото за лоялност", на нова магистърска програма "Счетоводство и контрол" в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" за учебната 2011 г./2012. Представител на организацията обяви, че като част от програмата за подпомагане на университетите ще бъде предоставена една пълна стипендия по тази специалност. Също така петима студенти ще имат възможност да получат стаж в компаниите, учредителки на "Обществото за лоялност".

"Трябва да се подпомага образованието, защото то е инвестиция", заяви гл.ас. д-р Камелия Терзийска, основател на "Брейн Сторм Консулт". Тя подчерта, че компанията ѝ застава зад идеята "бизнеса в подкрепа на българското образование“ и ще продължи да работи в тази насока.

Според министър Сергей Игнатов, който присъства на събитието, българското висше образование трябва да се модернизира. Той обърна внимание, че това е двустранен процес, в който трябва да участват както образователните институции, така и бизнесът.

"Обществото за лоялност" работи съвместно с Българска-търговско промишлена палата (БТПП), СУ "Св. Климент Охридски" и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

На събитието присъстваха още проф. Георги Чобанов, декан на Стопанския факултет към СУ "Св. Климент Охридски", Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, и доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...